RAMMER POLITIKERE:  Lene Vågslid (Ap) sier stalking er medaljens bakside for offentlige personer, men etterlyser nytt lovverk for å lettere kunne straffe stalkere.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RAMMER POLITIKERE: Lene Vågslid (Ap) sier stalking er medaljens bakside for offentlige personer, men etterlyser nytt lovverk for å lettere kunne straffe stalkere.Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

21 norske stortingsrepresentanter har blitt stalket. Eksperter: Politikere forfølges på grunn av hevnlyst

- Som offentlig person er dette medaljens bakside, sier Lene Vågslid (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En undersøkelse Dagbladet har utført blant norske stortingsrepresentanter viser at minst 21 av dem har opplevd personforfølgelse, populært kalt stalking. I dag behandlet justiskomiteen et forslag om å få på plass en ny anti-stalking lov.

- Som offentlig person er dette medaljens bakside. Jeg hadde bare én person, men det er andre som har grovere og alvorlige saker å vise til. Jeg er opptatt av at den nye loven skal komme snart, sier Lene Vågslid (Ap) til Dagbladet.

Som ung stortingspolitiker måtte Lene Vågslid ta kontakt med Stortingets sikkerhetstjeneste da en person sendte meldinger og ringte igjen og igjen i tre uker i strekk. Med ganske ekkelt innhold.

- Jeg er ikke opptatt av dette «fordi jeg har opplev det», men fordi tusen andre har. Folk som ikke er politikere og har et stort sikkerhetssystem rundt seg må også bli tatt på alvor. Og derfor trenger vi et klart lovverk, sier Vågslid.

- Mer utsatt En undersøkelse fra i fjor viser at 16 prosent av nordmenn har blitt stalket. Men for offentlige personer er tallet høyere. Dagbladets undersøkelse med 44 av de 169 stortingsrepresentantene viste at halvparten av de 44 hadde halvparten blitt stalket. Og de hadde i snitt hatt tre stalkere hver.

- Det er folk der ute som har en betydelig redusert livskvalitet på grunn av folk som plager dem og ødelegger livet deres. Omfanget er mye større enn vi faktisk tror. Med Internett og sosiale medier har terskelen for å kontakte folk og gjøre livet deres surt blitt vesentlig lavere, sier Vågslid.

Dagbladet spurte stortingsrepresentantene om de hadde opplevd stalking. Da forsker Kjersti Narud utførte en undersøkelse i fjor, spurte hun om stortingsrepresentanter har opplevd ulike former for stalking, som for eksempel uønskede mailer, telefoner, sms-er eller trusler. Hele 71 prosent hadde opplevd en form for personforfølgelse.

- Det har vist seg å være et mye mer alvorlig problem enn det politikerne tidligere har visst om. Det er dessverre et problem som har gått under radaren til lovgivere og beslutningstakere i lang tid, sier Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet til Dagbladet.

- Et ønske om hevn Politikere drar ofte på seg hatstalkeren, som for eksempel kan være uenig i politikken og ønsker å ta hevn eller skremme.

- Stalking rammer ofte kjente personer og folk som opptrer mye i mediene. Politikere er derfor mer utsatt for stalking, sier psykologspesialist Pål Grøndahl til Dagbladet.  

Han har vurdert utallige personer, blant dem terrordømte Anders Behring Breivik under 22. juli-rettssaken. Han sier det i noen tilfeller handler om at stalkeren ønsker å bli kjent med politikeren.

BRUKER GJERNINGSPROFILER: Sikkerhetsarbeidere i Stalking.no har laget flere gjerningsprofiler for å hjelpe personer som er utsatt for stalking å bli kvitt sine stalkere. Hevnstalkeren, den avviste, den intimsøkende, overgriperen, den inkompetente beileren og den sykelig erotiske stalkeren er noen av profilene.  Grafikk: Dagbladet
BRUKER GJERNINGSPROFILER: Sikkerhetsarbeidere i Stalking.no har laget flere gjerningsprofiler for å hjelpe personer som er utsatt for stalking å bli kvitt sine stalkere. Hevnstalkeren, den avviste, den intimsøkende, overgriperen, den inkompetente beileren og den sykelig erotiske stalkeren er noen av profilene. Grafikk: Dagbladet Vis mer

- Eller forfølgeren kan være forbanna på politikeren, for eksempel. «De lovet det i partiprogrammet, nå skal jeg ta dem siden de ikke holder det de lover», sier Grøndahl til Dagbladet.

Var hjemme hos henne I Dagbladets helgeavis fortalte seks offentlige personer sine stalking-historier. Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold kastet de første aggressive brevene hun fikk, men de sluttet aldri å komme. På den tida var hun statsråd, Høyre-politiker og mye i media. Og så kom den første stalkeren.

- Da jeg fant ut at han ikke bare sendte brev i posten, men også leverte dem hjemme hos meg i postkassa min, der barna mine er og kommer hjem fra skolen - da ble jeg rasende, sier Krohn Devold til Dagbladet.

Da stalkeren hadde vært hjemme hos henne, kontaktet hun politiet umiddelbart. De gjorde en håndskriftsanalyse av brevene og fant ut at mannen også hadde forfulgt andre norske kvinner. Men hvem var han? Hvor nære var han? Hvordan så han ut? De aggressive  brevene kom i flere måneder.

- Politiet bekreftet at det var en person som også hadde truet en annen offentlig kvinne. Hun var ikke politiker, men hadde blitt sykmeldt eller sluttet i jobben som konsekvens. Dette var en typisk "mann som hater kvinner". Politiet hadde en hypotese om at det var en mann som mislikte kvinnelige ledere i mannsdominerte yrker, sier Devold til Dagbladet.

78 prosent av kvinnene som besvarte undersøkelsen, hadde blitt stalket, mot 28 prosent av mennene. Devold begynte å snakke høyt og åpent om «hvor nære politiet var» ved å ta hennes stalker. Overalt. Ikke i mediene, men når hun var rundt omkring. Da stoppet brevene.

- At det stoppet så brått tok jeg som et helt klart signal på at han fulgte meg bredt. For jeg snakket ikke om det media, men overalt hvor jeg var. Sa at han holdt på å bli tatt av politiet. Da stoppet det, sier Devold til  Dagbladet.

Vrangforestillinger Åtte av 44 stortingsrepresentanter oppgir at de har blitt oppsøkt personlig av sin stalker. I tillegg til hatstalkeren, har vi også den intimsøkende stalkeren, som kan lide av vrangforestillinger om at han er i et forhold med politikeren. Programleder Kathrine Sørland er bare én av norske kjendiser som har opplevd dette

- En kjent stalking-sak var John W. Hinckley Jr., som mente at Jodie Foster og han var skapt for hverandre, men at hun ikke skjønte det. Han måtte skyte noen kjente for å få Fosters oppmerksomhet, så da skjøt han Ronald Reagan. Han stalket presidenten for å skyte ham, og Jodie Foster for å bli sammen med henne, sier Grøndahl til Dagbladet.

Regjeringen skal i løpet av høsten legge fram et forslag om en ny lov mot stalking. Justiskomiteen besluttet i dag å be regjeringen legge fram en ny lov, evaluere ordningen for besøksforbud og gjøre ordningen med omvendt voldsalarm bedre kjent.

LES DERES HISTORIER:  Offentlige personer er ofte mer utsatt for stalking enn privatpersoner, men likevel er halvparten av alle stalkere såkalte intimstalkere. Det er gjerne ekser som ikke vil gi akseptere at det er slutt. Les seks offentlige personers stalking-historier i helgas Dagbladet
LES DERES HISTORIER: Offentlige personer er ofte mer utsatt for stalking enn privatpersoner, men likevel er halvparten av alle stalkere såkalte intimstalkere. Det er gjerne ekser som ikke vil gi akseptere at det er slutt. Les seks offentlige personers stalking-historier i helgas Dagbladet Vis mer

- Det er behov for å få en straffebestemmelse som fanger opp hele alvoret i denne handlinga og de handlingene som stalking utgjør, sier Brein-Karlsen til Dagbladet.

Under arbeidet med sakene om stalking har flere av de profilerte politikerne Dagbladet vært i kontakt med sagt at de verken kan eller vil snakke om stalking. For da blir det bare verre.

For det viktigste rådet for folk som blir utsatt for stalking, kjente eller ei, er det samme: Ikke svar.