IKKE BEKYMRET: Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin skrev til USAs president Barack Obama på Twitter etter at han havnet på lista. Foto: Reuters / NTB Scanpix
IKKE BEKYMRET: Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin skrev til USAs president Barack Obama på Twitter etter at han havnet på lista. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

21 personer straffes av EU

Her er listen over et 20-talls personene som EU og USA har reagert mot i Russland og på Krim-halvøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs utenriksministre ble enige om målrettede sanksjoner mot i alt 21 russere og borgere på Krim-halvøya i Ukraina mandag. De 21, som er russiske politikere og militære, blir ilagt reiserestriksjoner og får eventuelle verdier i europeiske banker frosset.

I tillegg har USA ytterligere 11 personer på sin liste.

Blant de navnene som står på listene som ble offentliggjort mandag kveld, er det personer som er i kretsen rundt den russiske presidenten Vladimir Putin, men ingen som er i hans aller nærmeste krets. Det blir av politiske kommentatorer oppfattet som et slag i magen, men regnes dog som en mild reaksjon.

Kan leve med lista - Ut fra de spekulasjonene som var på forhånd trodde jeg at listene skulle inneholde flere navn, og navnene på mer sentrale personer. Spesielt EUs liste omfatter få profilerte politikere eller medlemmer av president Vladimir Putins nærmeste krets, sier russlandsforsker Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Han trodde EU ville gå lengre i sine sanksjoner og plassere mer sentrale personer på sanksjons-listen.

- Dersom denne listen ikke utvides ytterligere over de kommende ukene, vil den i liten grad ramme den bilaterale dialogen mellom EU og Russland. Dette er en liste begge parter kan leve med, sier Helge Blakkisrud.
 
Han peker på at de økonomiske sanksjonene neppe vil føre til de helt store konsekvensene, da de fleste som står på listene har blitt forberedt i lengre tid på å avvikle sine eventuelle eierforhold og økonmiske konti i utlandet.  
 
- Reiseforbudet kan ramme sterkere. USAs liste inneholder blant annet navnene til en visestatsminister og to presidentrådgivere, EUs en rekke parlamentarikere. Et innreiseforbud vil kunne hemme disse personene i deres politiske virke, sier Helge Blakkisrud.  
 
Tirsdag vil Putin sannsynligvis komme med sin reaksjon på sanksjonene fra EU og USA.  
 
- Putin har kalt sammen til et felles møte med over- og underhuset i det russiske parlamentet hvor han vil redegjøre for sitt syn på forespørselen fra Krim om en sammenslåing med Russland, og det er ikke utenkelig at han vil bruke anledningen til respondere på de nye sanksjonene. Kreml har tidligere varslet at de vil svare med samme mynt som EU ved å innføre innreiseforbud til Russland for enkelte politikere, sier Blakkisrud til Dagbladet.

- Første skritt EU svartelister Krims statsminister Sergej Aksionov og lederen i den selverklærte nasjonalforsamlingen på Krim, Vladimir Konstantinov. Den tidligere ukrainske marinesjefen som hoppet av til Krim, Denys Berezovskij, havner også på listen.

Et av de viktigste russiske navnene på EUs sanksjonsliste er folkevalgte Sergej Mironov. Europeerne innfører også tiltak mot tre russiske militærtopper, blant andre sjefen for Svartehavsflåten.

- Dette er første skritt. Om Russland går videre, så går vi videre, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt, ifølge NTB.

Rolig Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin blir også gjenstand for amerikanske sanksjoner, men tar det hele med stoisk ro.

«Kamerat Obama, hva har du tenkt å gjøre med dem som verken har kontoer eller eiendom i utlandet? Eller tenkte du ikke på det», skriver Rogozin i en Twitter-melding med klar adresse til den amerikanske presidenten.

Vladislav Surkov er den mektigste av de sju som har fått sanksjoner mot seg fra USA, men Valentina Matvijenko er den som formelt sett er høyest rangert.

Som leder for overhuset i det russiske parlamentet, Føderasjonsrådet, er hun den tredje høyest rangerte i det russiske makthierarki etter Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev.

Også utenriksminister Børge Brende går inn for at Norge skal innføre de samme sanksjonene mot Russland som EU. Dermed ligger det an til det som trolig er den strengeste, norske reaksjonen overfor Russland siden Den kalde krigens dager.

- Det har vært tradisjon i Norge gjennom vekslende regjeringer for å følge EU i slike spørsmål. Det gjorde vi i forrige runde, og det vil vi gjøre nå, sier Brende (H).

Lista over de 11 personene som USA innfører sanksjoner for er:

Dmitrij Rogozin, visestasminister i Russland.
Valentina Matviyenko, leder for overhuset i Russland, Føderasjonsrådet.
Vladislav Surkov, Putin-medarbeider.
Sergej Glazjev, rådgiver for Putin.
Andrei Klishas - medlem av det russiske overhuset.
Leonid Slutskij, medlem av den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen.
Jelena Mizulina, et ledende medlem av den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen.
Sergei Aksyonov - fungerende statsminister på Krimhalvøya.
Vladimir Konstantinov, lederen for den Moskva-støttede regionalforsamlingen på Krimhalvøya.
Viktor Janukovitsj, tidligere president i Ukraina.
Viktor Medvedchuk, leder for den pro-russiske organisasjonen Ukrainian Choice.

EU-lista finnes følgende personer fra Ukraina:

Sergej Aksionov, statsminister i Krims lokale regjering
Vladimir Konstantinov, talsmann for Krims lokale parlament
Rustam Temirgaliev, visetalsmann for Krims lokale parlament
Deniz Berezovskij, tidligere ukrainsk flåtesjef
Aleksej Tjalij, selvutnevnt borgermester i Sevastopol
Pjotr Zima, nyutnevnt sjef for sikkerhetstjenesten SBU på Krim
Jurij Zjerebtsov, rådgiver til Konstantinov
Sergej Tsekov, visetalsmann i Ukrainas parlament.
 
EU-lista med personer fra Russland:

Viktor Ozerov, ordfører i det russiske overhusets sikkerhets- og forsvarsinstitutt
Vladimir Dzjabarov, viseordfører i overhusets internasjonale komite
Andrej Klisjas, ordfører i overhusets justiskomité
Nikolaj Ryzjkov, leder av overhuset
Jevgenij Busjmin, visetalsmann i overhuset
Aleksandr Totoonov, medlem av overhuset
Oleg Pantelejev, parlamentariker i overhuset
Sergej Mironov, leder for underhuset, tidigere talsmann i overhuset
Sergej Zjeleznjak, visetalsmann i underhuset
Leonid Slutskij, leder for CIS
Aleksandr Vitko, viseadmiral for den russiske Svartehavsflåten
Anatolij Sidorov, sjef for Russlands vestre militærdistrikt som er utplassert på Krimhalvøya
Aleksandr Galkin, sjef for Russlands sørlige militærdistrikt som er utplassert på Krimhalvøya