Kina

21 smittet - tester 14 millioner

Kinesiske myndigheter har nå satt i gang massetesting av alle innbyggere i storbyen Tianjin som følge av et lokalt omikron-utbrudd.

MASSETESTING: Tianjin, en storby nær hovedstaden Beijing, startet massetesting av sine 14 millioner innbyggere søndag. Foto: Chinatopix Via AP / NTB
MASSETESTING: Tianjin, en storby nær hovedstaden Beijing, startet massetesting av sine 14 millioner innbyggere søndag. Foto: Chinatopix Via AP / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Søndag startet kinesiske myndigheter massetesting av innbyggerne i storbyen Tianjin etter at 21 personer testet positivt for omikron. Det melder blant andre Reuters, France 24 og Aftonbladet.

14 millioner innbyggere skal nå testes for covid-19 i løpet av 48 timer.

Ifølge Gu Qing, direktør for den kommunale helsekommisjonen i Tianjin, er elever, foreldre og en ansatt ved en skole, blant de omikron-smittede.

Myndighetene har bedt alle beboere i den nordkinesiske havnebyen om å holde seg hjemme mandag, i påvente av at helsepersonell skal komme på hjemmebesøk til alle beboere med coronatest.

Vinter-OL

Massetestingen, som skal gjennomføres i storbyen løpet av to dager, er en del av Kinas plan for å forhindre at viruset sprer seg til andre provinser, regioner og byer, og da spesielt til hovedstaden Beijing, skriver regjeringen i et brev til innbyggerne i Tianjin mandag.

Kina strammer nå inn på sine allerede strenge coronarestriksjoner, og myndighetene gjør alt de kan for å forhindre smittespredning i hovedstaden i forkant av vinter-OL, som skal avholdes i Beijing fra 4. februar.

- Innbyggerne bør ikke forlate Tianjin med mindre det er nødvendig å gjøre det, uttalte tjenestemenn i byen søndag.

Tianjin ligger bare 150 kilometer fra hovedstaden Beijing, og alle tog fra Tianjin til Beijing er nå kansellert.

For å i det hele tatt kunne forlate byen må man ha offisiell tillatelse fra arbeidsgiver eller lokale myndigheter, i tillegg til å vise til negativ coronatest tatt minst 48 timer før avreise, heter det i uttalelsen.

Skoler og universiteter i Tianjin er stengt, og det er satt opp grensekontroll for biler som ønsker å kjøre inn i hovedstaden Beijing.

Lockdown

Kinesiske myndigheter kjemper allerede mot flere utbrudd - blant annet i Xi'an hvor 13 millioner innbyggere nå er inne i sin tredje uke med lockdown.

Også provinshovedstaden Zhengzhou gjennomfører massetesting, og stenger skoler fra og med mandag for å hindre smitten.

Omikron-tilfellene som ble registrert i Tianjin søndag, er knyttet til to tilfeller som mandag ble registrert i byen Anyang, som ligger omtrent 400 kilometer unna.

De to lokale omikron-tilfellene i byen Anyang er knyttet til en student som ankom byen fra Tianjin, ifølge en lokalavis i Anyang. Som følge av dette kansellerte byen, med 5,5 millioner innbyggere, alle busstjenester fra søndag.

Før Tianjin og Anyang-utbruddet har Kina registrert flere omikron-tilfeller blant internasjonale reisende, og minst ett lokalt omikron-tilfelle.

Også Hongkong har registrert sin første «smitteklynge» av omikron.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer