21 smittet på cruiseskip

21 personer har testet positivt for coronavirus på cruiseskipet «Grand Princess» utenfor San Francisco.

SMITTE: Minst 21 personer på cruiseskipet Grand Princess er smittet av coronaviruset. Foto: Scott Strazzante/San Francisco Chronicle via AP
SMITTE: Minst 21 personer på cruiseskipet Grand Princess er smittet av coronaviruset. Foto: Scott Strazzante/San Francisco Chronicle via AP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Av de 21 smittede er 19 besetningsmedlemmer, opplyste USAs visepresident Mike Pence fredag. Han er utpekt av president Donald Trump til å lede kampen mot coronaviruset.

- Vi har utviklet en plan for å bringe skipet til en ikke-kommersiell havn. Alle passasjerer og besetningsmedlemmer vil bli testet for viruset. De som trenger å bli satt i karantene, vil bli satt i karantene. De som krever medisinsk hjelp, vil få det, sier Pence.

46 personer av totalt mer en 3500 person om bord ble testet i første runde. Testene ble torsdag firt ned til det 290 meter lange skipet fra et militærhelikopter. Deretter ble skipet beordret til å vente utenfor kysten av San Francisco.

«Bakteriefabrikk»

En passasjer på et tidligere cruise med samme skip, døde av coronaviruset i februar. Minst ti andre personer som var på cruiset er også blitt smittet. Og noen personer fra det forrige cruiset forble på skipet på denne nåværende turen.

Et annet cruiseskip, «Diamond Princess», ble satt i karantene i to uker i Yokohama i Japan. Om lag 700 av de 3.700 personene om bord ble smittet i det AP beskriver som en «flytende bakteriefabrikk».

- De er ikke designet som karantenefasiliteter, for å si det mildt. De kommer til å forsterke smitten ved å holde folk på skipet, sier epidemolog Don Milton ved University of Maryland til nyhetsbyrået.

Resirkulert luft

Han mener situasjonen på cruiseskipet i Japan illustrerer hvorfor det nå haster med å få folk av «Grand Princess».

Milton forklarer hvordan viruset spres via den resirkulerte lufta i skipenes ventilasjonssystemt. Dessuten er folk tett på hverandre i mange fellesområder.

- Mitt råd er å få folk av skipet og til et tryggere karantenemiljø enn et cruiseskip, sier smitteeksperten.

Mer enn 100.000 personer er nå smittet av coronaviruset på verdensbasis. Mer enn 3.400 personer har dødd. I USA er over 200 personer smittet og 14 personer har dødd - 13 i delstaten Washington.

USAs president Donald Trump har nå fått 8,3 milliarder dollar fra Kongressen til å bruke på situasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer