21 unaturlige barnedødsfall på fire år ved norske sykehus

Helsetilsynet avdekket alvorlige forhold ved landets fødestuer. - Dødelig svikt som kunne vært unngått.

- KUNNE VÆRT REDDET: Julia og Rune Hovland mistet datteren Emilie dagen etter at hun ble født på Kongsberg sykehus lille julaften 2007. Foto: Henning Lillegård
- KUNNE VÆRT REDDET: Julia og Rune Hovland mistet datteren Emilie dagen etter at hun ble født på Kongsberg sykehus lille julaften 2007. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Fødeavdelingen ved Kongsberg sykehus er stengt på ubestemt tid etter flere alvorlige hendelser med barnedødsfall og fødselsskader. Forrige helg døde et barn i mors liv.

- At det skal være farligere å føde på en liten enn en stor fødeavdeling er vanskelig å komme fram til. Det avgjørende er at utvelgelsen av de som skal føde på en liten avdeling er god, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus.

Han viser til at folk i risikogrupper ikke skal føde på de små avdelingene, hvor kompetansen på for eksempel akutte keisersnitt og overvåking ikke er like stor som på større avdelinger.

Trygghet eller nærhet- Folk må få vite hva de går til. De må få informasjon om at de ikke får samme trygghet for behandling av komplikasjoner ved små avdelinger. Samtidig får man kanskje mer nærhet og omsorg ved en liten avdeling, sier Schou til Dagbladet.

I går skrev Dagbladet om Julia og Rune Hovland som mistet datteren Emilie, en dag etter fødselen på Kongsberg sykehus, lille julaften 2007.

- Denne mangelen på informasjon er akkurat hva vi har klaget over. Vi ble møtt hyggelig og vist rundt på føden i forkant av fødselen, men vi fikk aldri vite noe om begrensninger dersom det skulle komme til komplikasjoner under fødselen, sier Rune Hovland.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer