ORIENTERTE PRESSEN: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og generalsekretær John-Ragnar Aarset orienterte pressen om varselsakene i Høyre. Foto: Lars Eivind Bones
ORIENTERTE PRESSEN: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og generalsekretær John-Ragnar Aarset orienterte pressen om varselsakene i Høyre. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

21 varsler om seksuell trakassering i Høyre: - Vi har sviktet, sier Erna Solberg

Varslene skal gjelde i alt 12 personer. - Det handler om alkohol og offensiv sjekking, sier generalsekretær John-Ragnar Aarset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre holder pressekonferanse søndag kveld for å informere om varslene i partiet.

- Det er kommet 21 varsler siden 11. januar. Ti av varslene gjelder tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, åpner generalsekretær John-Ragnar Aarset.

Han gir ordet videre til Erna Solberg. Statsministeren sier Høyre har hatt retningslinjer om seksuell trakassering siden 2003, men er likevel klar i sin dom over eget parti:

- Det er bare én åpenbar konklusjon i denne saken: Vi har sviktet. Vi har ikke klart å se ulike varsler og bekymringer i sammenheng og har derfor ikke klart å fange opp en oppførsel som burde blitt stanset mye tidligere, sier Erna Solberg.

Statsministeren sier også at det er klart at noen varslere i partiet ikke er blitt tatt på alvor når de har forsøkt å gi beskjed om Kristian Tonning Riise eller andre i Høyre.

- Det har vært en ukultur blant enkelte i partiet, sier statsministeren videre.

Hun lover at partiet skal øke bevisstheten rundt seksuell trakassering og endre partikulturen. Solberg vil ikke si om det er flere personer enn Kristian Tonning Riise som har fått mer enn ett varsel mot seg. Hun vil heller ikke si noe om hvilken posisjon i partiet disse personene har.

Mange varsler over flere år

Generalsekretær Aarset opplyser i kveld at Unge Høyres valgkomité ble varslet om Tonning Riises oppførsel i 2014. Valgkomiteen valgte likevel å innstille Tonning Riise som ny Unge Høyre-leder.

- Siden 2013 har det generelt vært rykter og bekymring i Unge Høyre om Kristian Tonning Riises pågående sjekking, alkoholkonsum og dårlig rolleforståelse, sier Aarset.

På pressekonferansen søndag kveld redegjør Aarset også om alle varsler og signaler som har kommet om Tonning Riise i perioden 2013 fram til i dag. I 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017 kom det signaler og varsler til Unge Høyre-ledelsen om Tonning Riises oppførsel. Likevel ble Tonning Riise gjenvalgt som Unge Høyre-leder i 2016.

- Vi har avdekket noen grunner til at Kristian Tonning Riise fikk holde på så lenge som han gikk, sier Aarset.

Lærdommer

Blant lærdommene Aarset og Erna Solberg presenterer i kveld er: Partiets varslingsrutiner har ikke vært godt nok kjent, det er ikke blitt stilt spørsmål, det har vært for høy terskel for å varsler og informasjon er ikke blitt skrevet ned.

Høyre vil av hensyn til tillitsforholdet med varslerne, og ønsket om at det skal være en lav terskel for å varsle, ikke kontakte politiet, men understreker at Politiet kan åpne etterforskning på selvstendig grunnlag.

Alle varslere blir fulgt opp minst to ganger, også med tilbud om profesjonell helsehjelp og juridisk bistand. Sakene deres skal konkluderes, i samråd med varslerne.

- I Høyre er åpenhet en grunnleggende forutsetning for tillit. Vi velger derfor å være åpne om de feil vi har begått, så langt det lar seg gjøre uten at vi bryter den tilliten varslerne har vist oss, sier Aarset.

Trakk seg

Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder for to uker siden etter at medlemmer i ungdomspartiet ved flere anledninger har reagert på oppførselen hans og varslet partiet. På Facebook skrev Kristian Tonning Riise at hans beslutning om å trekke seg kom som følge av Metoo-kampanjen.

- Det handler om alkohol, offensiv sjekking og til dels forhold til yngre jenter, oppsummerer Aarset søndag kveld.

Varslene har utløst en omfattende selvransakelse og flere runder med beklagelser fra Høyre-ledelsen, som nå jobber med å gå gjennom varslene.

- Sviktet

Tirsdag denne uka beklaget fungerende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot affæren.

- Vi har sviktet. Det er det ingen som helst tvil om. Det får jeg aldri beklaget dypt nok, sa hun.

- Jeg har dårlig samvittighet for hva jeg burde visst og jeg er redd for at jeg er blitt fortalt ting jeg burde tatt på større alvor. Vi skal nå kvitte oss med en ukultur. Unge Høyre skal være et sted folk har det bra, fortsatte Bruflot, som var nestlederen til Tonning Riise i over tre år.

Solberg slo sist onsdag fast at hun som partileder nå har ansvaret for å «sikre at den nødvendige kulturendringen» skjer, og at det blir satt i verk tiltak for å hindre at noe lignende skjer igjen.