210 år gammel bru forsvant i de voldsomme vannmassene

Det er ofte snakk om 50- og 100-års flom. I Jølster kan en trygt snakke om 210-årsflom. Denne historiske brua hadde nemlig stått siden 1809.

JØLSTER: Den gamle, arkitektoniske perlen Svidalsbroen ble ødelagt etter jordraset. Video: Stig Roger Eide / Joar Heimsæter / HRS Vis mer

JØLSTER/OSLO (Dagbladet): De store jordrasene som rammet Jølster i Sogn og Fjordane tirsdag sperret av en rekke veier, ødela flere bygg og mye infrastruktur.

Ifølge Statens vegvesen kommer opprydningsarbeidet til å ta flere uker.

Men i tillegg til dette har kommunen også mistet en gammel, arkitektonisk perle, nemlig Svidalsbroen.

Dette monumentet fikk stå i 210 år. Tirsdag kveld forsvann dette arkitektoniske smykket. April i fjor. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
Dette monumentet fikk stå i 210 år. Tirsdag kveld forsvann dette arkitektoniske smykket. April i fjor. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

- Ga etter for vannmassene

Svidalsbroen, som var en av Norges eldste steinhvelsbru, har i lang tid vært en av de store attraksjonene i Jølster, og i enda videre perspektiv med tanke på alder og byggeteknikk. Den var en del av den nasjonale postveien mellom Trondheim og Bergen som ble opprettet på 1700-tallet.

Ifølge dokumentasjonen (avtalen) som henger på forsamlingshuset i Svidalen, så ble den bygget av Johannes Eriksen Nedrebø i 1809.

Den har tålt orkaner og stormer tidligere, men tirsdag kveld hadde den ikke sjanse då Svidalselven gikk langt over sine bredder.

- Svidalsbroen har vært en attraksjon for oss, og det er ufattelig trist at den nå er vasket ut på vannet. Det var her vi først fikk signal på at uværet som kom ville bli historisk. E39 litt lenger nede mot Jølstravannet ble oversvømt og dette var den første stengningen tirsdag kveld. Dette skjedde litt over klokka 20.00. Da hadde akkurat Svidalsbroen gitt etter for de enorme vannmassene, sier Leiv Bjarte Svidal.

Øverst i saken kan du se video av vannmassene rett etter at brua forsvant.

RESTENE: Her sitter Leiv Bjarte Svidal på restene av den historiske bruen. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
RESTENE: Her sitter Leiv Bjarte Svidal på restene av den historiske bruen. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

Håper brua blir bygd opp

Jill Årdal bor like i nærheten, og var rystet over kraften på vannet som kom nedover den tradisjonelt så rolige elva.

- Det var helt enormt. Nå håper jeg bare på det aller sterkeste at Svidalsbroen blir bygd opp igjen slik den var. For dette har vært et smykke for oss, og har vært viktig med tanke på historien, sier Årdal og viser fram videoen av vannmassene.

Vannmengdene som kom nedover Svidalselven er umulig å fastslå, men elveløpet har blitt fire ganger så bredt som før flommen. Men det ble målt 33 mm nedbør i løpet av en time, og i løpet av kvelden kom det totalt 100 mm.

- Jeg kan tenke med at det ble dannet en propp ved den historiske Svidalsbroen, og når den først ga etter, så hadde vannet fritt utløp nedover. Bare sekunder etterpå vasket den vekk flere biler og traktorer før den tordnet over E39 og ut i Jølstravannet, sier Leiv Bjarte Svidal

SJEKKER: Etter storflommen kommer det daglig folk for å se om bruen står. Her er det Egil Svidal som stikker innom Den Trondhjemske Postvei. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
SJEKKER: Etter storflommen kommer det daglig folk for å se om bruen står. Her er det Egil Svidal som stikker innom Den Trondhjemske Postvei. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

Historisk avtale

Svidal viser fram den historiske avtalen til byggherren av Svidalsbroen. Denne henger i glass og ramme i forsamlingshuset like ved der brua var.

Dette er regningen for arbeidet utført i 1809, og som ble sendt oberstløytnant og generalveimester Johannes von Hammer i Bergen Stift:

«Erbødigst Promemoria

I anledning af at Jeg opbygde Svidahls brua i Aaret 1809

ifølge deres Skrivelse af dato for 140 rixdaler,

Saa fordrister Jeg mig herved Som aller

underdanigste at Bede deres Høyhed at

Jeg kunde faa den Omforenede Summa

Et Hundrede og føretyve Rigsdalle nu på

Høsttinget da min Leilighed er ikke at Bie lenger

Allerunderdanigste Johannes Eriksen Nedrebø.»

Datert 27. august 1811.

Men dette 210 år gamle monumentet klarte ikke å stå mot vannmassene som kom 30. juli, og avtalen i forsamlingshuset er dermed det eneste visuelle minnet som er igjen etter brua.

JØLSTER: Politiet har tatt i bruk nye metoder for å finne den 50 år gamle mannen som skal ha blitt tatt av jordskred. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Antatt omkommet

I tillegg til de materielle skadene, har rasene også ført med seg ett svært tragisk utfall. En mann i 50-åra er antatt omkommet etter at bilen hans trolig ble tatt av et skred på fylkesvei 451 ved Årnes. Torsdag ettermiddag gikk lensmannen i Sunnfjord, Dag Fiske, ut og beklaget for at veien ble åpnet. Veien var nemlig stengt, før politiet besluttet å slippe gjennom trafikk på stedet. Så kom dødsskredet.

Fredag var mannen og bilen fortsatt ikke funnet, selv etter kartleggingssøk, overflatesøk og strandsøk med mannskaper i båter i området i Jølstravatnet der bilen ble tatt av jordraset.

Sunnfjord-lensmann Dag Fiske opplyser til avisa at jordskredet over fylkesvei 451 har hatt enorme dimensjoner under vann. Ifølge oseanografiske undersøkelser var rastunga rundt 200 meter bred, og den stopper på 100 meters dyp, ifølge lensmannen.

- Ifølge undersøkelsene ser det ut til at skredet er gått 750 meter ut i vannet. I hvert fall er bunnforholdene påvirket så langt ut gjennom masseforskyvning. Skredet kan altså ha skubbet bunnmasser foran seg, sier Fiske.

SE TV: Erna Solberg befinner seg nå i Førde, men er blitt kritisert for ikke å besøke Jølster, hvor det har gått flere jorddras. Her forklarer hun hvorfor hun likevel ikke kommmer til å besøke Jølster. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Får kritikk

I går besøkte statsminister Erna Solberg (H) nabokommunen Førde, men holdt seg unna Jølster. Det reagerer de lokale på.

- Jeg synes det er veldig uheldig og gir et dårlig signal ut til folket at Erna Solberg ikke har vist seg i Jølster. Ikke minst når vi ser hvor store ødeleggelser hele kommunen har opplevd i det siste, sa Leiv Bjarte Svidal til Dagbladet.

Overfor Dagbladet forklarte Solberg at hun ikke ønsket å gå i veien for opprydningsarbeidet, ei eller ta beslag på forsvarets ressurser - som helikopteret de ville ha brukt for å besøke området.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 821931736


Varnish cache server