210 km/t i tunnel-dypet

Passasjeren gjorde v-tegn, bilens skilter var dekket over og sjåføren presset BMW-en opp i 210 kilometer i timen da han passerte fotoboksen i Hitra-tunnelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lensmann Dagfinn Herskedal på Hitra er ikke i tvil om at råkjøringen er gjort for å provosere politiet.

- Vill fartslek

- Personene i bilen må ha visst at de ville bli fotografert i fotoboksen. Skiltene var dekket til, sjåføren skjuler ansiktet bak solskjermen, og passasjeren lager ablegøyer, sier Herskedal.

- Dette er den høyeste hastigheten vi noensinne har målt, og det er en uhyggelig fartsrekord. Vi har tidligere fått signaler om at tunnelen er blitt brukt av ungdomsmiljøer til ville fartsleker, og til å teste ut toppfarten på biler, sier lensmannen.

Ingen er foreløpig pågrepet eller mistenkt for råkjøringen, som skjedde like før midnatt 2. september.

Tunnelen på riksvei 714 er 5,6 kilometer lang og 264 meter dyp. Det er 80-sone på strekningen.

For bare fire år siden var det var en dødsulykke i tunnelen.

Det er store problemer med høye hastigheter i Hitra-tunnelen. Hittil i år har nærmere 60 personer fått førerkortet sitt beslaglagt etter å ha blitt avslørt av bilder fra de to fotoboksene i bunnen av tunnelen. Bare i september har over ti personer mistet førerkortet.

- Vi har en fotoboks i hver retning, men bare ett kamera, sier lensmannen.

Herskedal har nå levert en rekke forslag til politimesteren og veivesenet i Sør-Trøndelag for å redusere råkjøringen. Blant tiltakene er hvitmaling av veggene i tunnelen for bedre sikt, vibrasjonsfelt hver annen kilometer, bedre lys og flere vanlige fartskontroller.

Nye fotobokser

Herskedal ønsker bedre skilting som varsler om fotoboksene, også på tysk og engelsk. Spesielt mange tyskere bryter fartsgrensene.

Snart blir det digitale fotobokser i tunnelen. Lensmannen håper dette skal sørge for bedre bilder av råkjørerne, og fotoboksen vil være døgnaktiv.

VILL FART: Sjåføren i den gamle BMW-en kjørte i 210 kilometer i timen gjennom Hitra-tunnelen, men er fortsatt på frifot. Lensmann Dagfinn Herskedal (t.h.) er oppgitt over råkjøringen.