Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

210 omkom i trafikken i 2010

Det er det laveste tallet siden 1950-tallet.

MINNE: Arrangementet i Stokke kommune mintes skadde og drepte i trafikken i 2010. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.
MINNE: Arrangementet i Stokke kommune mintes skadde og drepte i trafikken i 2010. Foto: Kyrre Lien / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ser bra ut i den forstand at vi har hatt en jevn nedgang de siste 15 årene. Og at vi også i 2010 har klart å komme under tallene fra året før, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk til NRK.

I 2009 mistet 212 personer livet på norske veier. I 2008 og 2007 var tallet henholdsvis 255 og 232, viser tall fra SSB og Trygg Trafikk.

Statens vegvesen opererer med tallet 209 for antall omkomne i 2010. Vegvesenet beregner tallet ut fra dødsulykker rapportert fra politiet, mens Trygg Trafikk registrerer medierapporterte ulykker.

Ungdom overrepresentert I likhet med tidligere år er ungdom overrepresentert i veistatistikken for 2010. Totalt omkom cirka 50 personer i alderen 15 til 24 år på veiene i fjor.

Nye og tryggere biler er trolig en av årsakene til at dødstallene på norske veier likevel har sunket de siste årene. Men med større forsiktighet i trafikken kan enda flere liv bli spart.

- Hold fartsgrensene og bruk bilbelte, oppfordrer Sandberg i Trygg Trafikk.

Det er fartssyndere, berusede førere og personer uten bilbelte som oftest omkommer i trafikken, ifølge direktøren.

MISTET TO DØTRE: Knut Birkeland mistet to døtre i trafikken i 2008. Han holdt tale på vegne av pårørende under minnemarkeringen i Skjee kirke søndag. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
MISTET TO DØTRE: Knut Birkeland mistet to døtre i trafikken i 2008. Han holdt tale på vegne av pårørende under minnemarkeringen i Skjee kirke søndag. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Også antall alvorlig skadde er blitt redusert betraktelig siden 50-tallet, ifølge Statens vegvesen.

Minnemarkering I dag ble den årvisse minnemarkeringen «Lys til ettertanke» holdt i Stokke i Vestfold. Med minnegudstjeneste i Skjee kirke og fakkeltog mintes de frammøtte skadde og omkomne i Vestfold-trafikken, men også ellers i landet.

Blant dem som holdt appell i kirken, var Knut Birkeland. Han mistet to tenåringsdøtre i en bilulykke på Bygdøy i 2008. Ulykken krevde tre unge menneskeliv.

- Ta vare på det som er igjen etter en slik ulykke. Det er en voldsom sorg som må bearbeides best mulig, er Birkelands oppfordring til dem som opplever å miste noen i trafikken.

(NTB)

ERNA MED: Høyre-leder Erna Solberg var med på markeringen «Lys til ettertanke» i Stokke kommune i Vestfold. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.
ERNA MED: Høyre-leder Erna Solberg var med på markeringen «Lys til ettertanke» i Stokke kommune i Vestfold. Foto: Kyrre Lien / Scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!