212 taxieiere svindeltatt - men alle har fortsatt løyve

Regelverket må endres, sier politiet.

VIL IKKE STEMPLES:Pakistanske Amar Khan (24) kjører for City Taxi i Oslo. Han er redd for at folk skal stemple ham som svindler når de får høre at 212 taxieiere, flest fra Pakistan, er tatt for å ha unndratt inntekter for skattemyndighetene. Foto: Siv J. Seglem
VIL IKKE STEMPLES:Pakistanske Amar Khan (24) kjører for City Taxi i Oslo. Han er redd for at folk skal stemple ham som svindler når de får høre at 212 taxieiere, flest fra Pakistan, er tatt for å ha unndratt inntekter for skattemyndighetene. Foto: Siv J. SeglemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) 212 drosjeeiere har unndratt inntekter for til sammen 355 millioner kroner i perioden 2000 til 2002. Det viser rapport fra Oslo politidistrikt som ble lagt fram i dag. Denne er et resultat av den såkalte Taxiaksjonen som har pågått i snart et år.

97 drosjeeiere er i tillegg tatt for trygdesvindel på til sammen 19,4 millioner kroner.

92 har tilstått
153 saker er rettskraftig avgjort så langt, hvorav samtlige er kjent skyldige. 92 er tilståelsesdommer.

Likevel er ingen av disse fratatt taxiløyve og kan dermed fortsette sin kjøring som før. Politiadvokat Ragnvald Brekke i Oslo politidistrikt er kritisk til dette.

Vil frata løyve på stedet
- Det nytter ikke at vi har et regelverk som tilsier at løyve ikke kan fratas før det foreligger straffedom. Når skattemyndighetene oppdager juks, bør løyve kunne fratas på stedet slik resturantbransjen kan miste sjenkebevillingen, sier Brekke til Dagbladet.

Utfordringen er at Skatteetaten har taushetsplikt overfor Næringsetaten. Først når vedkommende har fått en rettskraftig dom, kan skatteetaten opplyse Næringsetaten om svindelfunnene.

- Sakene vi har jobbet med er i hovedsak fra 2002. Dermed blir det en vurderingssak om løyven skal fratas ettersom forholdene ligger tilbake i tid.

- Men enkelte av sjåførene gav blanke i at de ble fersket for svindel, og fortsatte i samme bane. Disse mener jeg bør fratas løyve. Det samme bør de som er skyldig i de groveste svindelsakene, sier Brekke.

Nesten alle som er tatt for svindel er av pakistansk opprinnelse, opplyser Brekke. Noen få er norske.

Redd for svindelstempel
Dagbladet møtte taxisjåføren Amar Khan (24) som kjører for City Taxi i Oslo, og fortalte ham om funnene.

- Jeg håper ikke jeg blir stemplet som svindler bare fordi jeg er fra Pakistan og kjører taxi. Jeg kunne ønske alle kjørte lovlig, men jeg blander meg ikke i hva andre velger å gjøre. Det blir deres problem, sier han til Dagbladet.

VIL FRATA LØYVER PÅ STEDET:Politiadvokat Ragnvald Brekke i Oslo politidistrikt mener reglene for inndragelse av løyve må bli mye strengere. Foto: Siv J. Seglem
VIL FRATA LØYVER PÅ STEDET:Politiadvokat Ragnvald Brekke i Oslo politidistrikt mener reglene for inndragelse av løyve må bli mye strengere. Foto: Siv J. Seglem Vis mer

Selv opplyser han at han aldri har forsøkt å svindle og at han ikke har tenkt å gjøre det.

Fikk bot og fengsel
En kollega av Khan, 42-årige Ahmed også fra Pakistan, forteller at han har fått både bot og fengselsstraff fordi skattemyndighetene mener han har svindlet.

- Jeg har ikke svindlet noen ting. Plutselig fikk jeg en bot som en smekk på fingen og fengselsstraff, men skjønner ikke hva jeg har gjort galt, sier Ahmed.

Han vil ikke snakke om hvor stor bot han har fått eller hvor lang fengselsstraffen er.

- Nå må jeg jobbe dobbelt så mye for å forsøke å tilbakebetale boten. Det er utrettferdig, sier 42-åringen.

Han hevder det er NAV som har misforstått reglene når det gjelder sykelønn og arbeidsledighetstrygd for taxieiere.

- Klarer ikke stoppe svindel
100 politifolk og ansatte fra NAV har deltatt i Taxiaksjonen, og den er fortsatt ikke ferdigstilt. Likevel har Brekke har ingen tro på at de vil utrydde svindlingen i taxibransjen totalt.

- Svindlerne vil alltid klare å finne nye smutthull i regelverket, men nå har vi forhåpentligvis gjort det vanskeligere for dem, sier Ragnvald Brekke.