Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

219 - 212 for Obamas helsereform

34 demokrater og alle republikanere stemte i mot.

 TAKKET:  En time etter nattens ja i Representantenes hus, kom president Barack Obama med en fem minutter lang takk fra Det hvite hus, sammen med visepresident Joe Biden. FOTO: AP/SCANPIX.
TAKKET: En time etter nattens ja i Representantenes hus, kom president Barack Obama med en fem minutter lang takk fra Det hvite hus, sammen med visepresident Joe Biden. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): President Barack Obamas reviderte helsereform ble i natt vedtatt i Representantenes hus med 219 mot 212 stemmer.

Helsereformen var Obamas fanesak i presidentvalgkampen - et prosjekt presidenten ikke hadde politisk råd til å tape. Han måtte legge inn to avgjørende endringer for å få med tilstrekkelig antall tvilere og motstandere i egne rekker, særlig abortmotstandere.

- Dette er ikke seier for noe politisk parti. Dette er en seier for det amerikanske folk og for den sunne fornuft. Og det er det viktigste vedtaket i USAs historie, som sikrer forbrukernes rettighet,  sa en tydelig lettet president fra Det hvite hus en time etter at avstemmingen var klar.

Allerede tirsdag skal han gjøre den formelle signeringen av den nye loven.

 NEI FOR F..  Det var heftige demonstrasjoner i Washington D.C. mot helsereformen i hele helgen, også mens den avsluttende debatten pågikk i Representantenes hus. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
NEI FOR F.. Det var heftige demonstrasjoner i Washington D.C. mot helsereformen i hele helgen, også mens den avsluttende debatten pågikk i Representantenes hus. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Ikke abortAbort blir ikke inkluder.  Kvinner må selv tegne en egen abortforsikring for å slippe regningen.

Og det blir ikke opprettet en ny offentlig forsikringsordning i konkurranse med de private forsikringsselskapene.  Slik var Obamas opprinnelige forslag, hovedsaklig for å presse prisene. Men løsningen ble at de som ikke har råd til å betale hele forsikringen selv, skal få sosialstøtte til å dekke regningen.

Nå kan ikke lenger forsikringsselskapene nekte forsikring til innbyggere som allerede har helseplager.

 JOKEREN:  Abortmotstanderen Bart Stupak, demokrat fra Michigan, var i mot det opprinnelige forslaget til helsereform. Men han hoppet over på ja-siden da Obama fjernet hjelp til abort. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
JOKEREN: Abortmotstanderen Bart Stupak, demokrat fra Michigan, var i mot det opprinnelige forslaget til helsereform. Men han hoppet over på ja-siden da Obama fjernet hjelp til abort. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Ideologisk kløftAvstemningsresultatet kom like før klokka 04 norsk tid etter en seks timer lang og intens debatt, som bekreftet en dyp ideologisk kløft mellom det demokratiske og republikanske partiet.

Det var klart på forhånd at president Obama måtte ha 216 stemmer for å få vedtatt den mest omfattende ensdringen i sosiallovgivning i USA på nærmere hundre år.

- Yes we canDen demokratiske leiren i Representantenes hus begynte å klappe taktfast og rope «Yes we can, yes we can» da antallet ja-stemmer passerte 216.

 INNBITT MOTSTANDER:  Republikaneren John Boehner fra Ohio var helsereform-motstandernes hovedtalsmann i nattens debatt. FOTO: AP/SCANPIX.
INNBITT MOTSTANDER: Republikaneren John Boehner fra Ohio var helsereform-motstandernes hovedtalsmann i nattens debatt. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Allerede på 1920-tallet begynte senere president Franklin D. Roosevelt å jobbe for et nasjonsdekkende helsesystem med overstyring fra offentlige, føderale myndigheter.
Den forrige stroe endringen i amerikansk helselovgivning skjedde i 1965.

Alle de 178 republikanske representantene stemte nei i natt. 219 demokrater stemte for og 34 i mot.

Det er 435 seter i Represententantenes hus, fire av setene er tomme for øyeblikket.

 BLE HYLLET AV OBAMA:  Speaker Nancy Pelosi, demokrat fra California, ble hyllet av president Obama etter avstemmingen. Her viser hun klubba som ble brukt under behandlingen av den forrige store helsereformen i USA, i 1965. FOTO: EPA/
BLE HYLLET AV OBAMA: Speaker Nancy Pelosi, demokrat fra California, ble hyllet av president Obama etter avstemmingen. Her viser hun klubba som ble brukt under behandlingen av den forrige store helsereformen i USA, i 1965. FOTO: EPA/ Vis mer

Det er ikke noe som tyder på at lovforslaget risikerer å bli stoppet i Senatet på veien mot den endelig signeringen på Obamas skrivebord, konkluderer flere eksperter i internasjonale nyhetsmedier i natt.

Med nattens vedtak vil 32 millioner flere amerikanere ha mulighet for helseforsikring, når helsereformen trer i kraft om fire år.

Fortsatt 23 millioner utenIfølge The New York Times vil det fortsatt være 23 millioner innbyggere i USA som ikke har noen helseforsikring i 2019.  En tredel er beboere som oppholder seg ulovlig i landet.

 IKKE MENT SOM HEDER: : En demonstrant i Washington søndag med kommunistportrett av president Barack Obama.  FOTO: EPA/SCANPIX.
IKKE MENT SOM HEDER: : En demonstrant i Washington søndag med kommunistportrett av president Barack Obama. FOTO: EPA/SCANPIX. Vis mer

Resten er den delen av USA befolkning som etter beregningene ikke kommer til å benytte seg av tilbudet - rundt fem prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!