SVINGER SLEGGA: Rikskommisar Josef Terboven svinger ei symbolsk slegge over hodet på general Eduard Dietl under et fylleslag i generalens hovedkvarter i Rovaniemi i Finland sommeren 1942.  På slegga står det skrevet Rov.jan.1942 — altså det tidspunktet hvor han tok over kommandoen over hele Lapplandsarmeen.
SVINGER SLEGGA: Rikskommisar Josef Terboven svinger ei symbolsk slegge over hodet på general Eduard Dietl under et fylleslag i generalens hovedkvarter i Rovaniemi i Finland sommeren 1942. På slegga står det skrevet Rov.jan.1942 — altså det tidspunktet hvor han tok over kommandoen over hele Lapplandsarmeen.Vis mer

22 000 kroner for Terboven på fylla

Unikt fotomateriale fra krigen solgt, men Hjemmefrontmuseet hadde ikke råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Det går tilsynelatende voldsomt for seg, når de store nazigutta i slutten av juli 1942 holder fyllefest i generalens representative tømmerhytte i Rovaniemi.

Rikskommisar Josef Terboven har i knappe tre uker vært på tjenestereise gjennom mesteparten av Nord-Norge, der han inspiserte allerede igangsatte byggearbeider — og kikket på mulig lokalisering for nye prosjekter.

Hitlers representant i Norge hadde et par måneder tidligere fått en hemmelig Führerbefehl — en Fører-ordre - fra Berlin: Han skulle i hui og hast få bygget en jernbane fra Narvik til Kirkenes.

Samtidig ble det sendt opp 160 bemannede kystvaktkanoner — som skulle plasseres langs hele Norskekysten, fordi Hitler hadde en sterk mistanke om at de Allierte kunne prøve seg på en invasjon. Han beordret også igangsettelse av digre veiprosjekter.

Ennå tror de på seier Overmotet var fremdeles til å ta og føle på. På bildene har general Dietl rukket å være sjef for hele den tyske Lapplandsarmeen i et halvt års tid. Han sto nå midt oppe i den umulige oppgaven med å innta Murmansk og få stoppet jernbanetrafikken fra denne viktige havnebyen.

NÆRE VENNER: Det er ikke godt å si om general Dietl stirrer dypt i glasset — eller om det er i rikskommisarens øyne.  Terboven la ikke skjul på sin personlige sorg etter at Dietl omkom i en flyulykke sommeren 1944, fortalte medarbeiderne hans etter krigen.
NÆRE VENNER: Det er ikke godt å si om general Dietl stirrer dypt i glasset — eller om det er i rikskommisarens øyne. Terboven la ikke skjul på sin personlige sorg etter at Dietl omkom i en flyulykke sommeren 1944, fortalte medarbeiderne hans etter krigen. Vis mer

Sjefene i Berlin hadde ennå ikke begrepet at naturen i nordområdene ble en langt verre fiende å hamle opp med, enn hva kart og flyfoto kunne tyde på.

Gikk trått Den tyske fremmarsjen gikk trått fra starten, fordi det var umulig å bevege soldater, hester og tungt utstyr innover de veilause og endeløse myrene østover. Motstanden fra sovjeterne var også massiv. «Helten fra Narvik» og «Førerens general», som Eduard Dietl ble kalt i propagandaen sto i virkeligheten bom fast, da det kom fint og feststemt besøk sørfra.

«Med Rikskommisaren gjennom Nord-Norge og Finland 10.-27. juli 1942», står det på omslaget til det trykte fotoalbummet som i dag ble olgt på auksjon hos Dominic Winter Book Auctions. 375 opptak er, i følge beskrivelsen, fordelt på 62 kunsttrykte sider.

Flatfyll i Rovaniemi På flere av bildene sitter Terboven med en trehammer som han tilsynelatende er i ferd med å - symbolsk — slå i hodet på general Dietl.

Glassene er velfylte med øl og brennevin. Det formelig stinker av fyll og svette mannfolk.

— Han var glad i sånt, sier historikeren Berit Nøklebye, som har skrevet biografien om Josef Terboven.

«Med rikskommisar til Nord-Norge og Finland 10. til 27. juli 1942» står det trykt på omslaget av fotoalbummet som i dag ble solgt på auksjon i England.  Det er uvisst hvem som har laget det.  Bildene preges av at de er tatt av en amatør. Mange er uskarpe. Likevel gikk albummet for 22 000 kroner.
«Med rikskommisar til Nord-Norge og Finland 10. til 27. juli 1942» står det trykt på omslaget av fotoalbummet som i dag ble solgt på auksjon i England. Det er uvisst hvem som har laget det. Bildene preges av at de er tatt av en amatør. Mange er uskarpe. Likevel gikk albummet for 22 000 kroner. Vis mer

— En medarbeider av ham mente etter krigen at slike fester til forveksling kunne ligne på en lystig studentaften. General Dietl nevnes for øvrig som en av rikskommisarens nærmeste, personlige venner. Han besøkte ham også i Finland og feiret jul med ham det ene krigsåret, forteller Nøklebye.

Store nazister i nord I boka om Terboven, opplyster Nøklebye at en felles venn av de to — «rikskommisar for sjøfarten» Karl Kaufmann — også var med i følget på den 20 dager lange reisen nordover. De besøkte også en annen berømthet, nemlig general Ferdinand Schörner — mannen som senere under krigen skulle få tilnavnet «Hitlers Blodhund».

Bildet må ha vært tatt den dagen de hadde vært et kort besøk ved Litza-fronten.

Terbovens alkoholproblem Under krigen ble det i Norge hvisket mye om Josef Terbovens omgang med alkohol. Ryktene nådde også Berlin. Heinrich Himmler skal to ganger ha sendt folk fra Sicherheitsdienst til Oslo for å undersøke om det sto like galt til som det ble hevdet.

«Terboven er en syk mann. Han gjør natt til dag», skrev SS-general Gotlob Berger i et brev til SS-sjef Himmler bare fire måneder etter reisen gjennom Nord-Norge. Berger påpeker at Terboven drikker alt for mye og at han sliter ut seg selv og medarbeiderne sine.

D-folkenes rapport var enda mer knusende. Den konkluderte rett og slett med at rikskommisaren ikke bare hadde et alvorlig alkoholproblem, men at han også var morfinist.

Utskeielse på Skaugum Under en voldsom fest på Skaugum, da den fryktede Reinhard Heydrich var på besøk i Oslo i 1941, holdt på å ende i håndgemeng.

Vis mer

Den senere sjefen for kontraspionasjen, Walter Schellenberg, forteller i memoarene sine om hvordan han holdt på å få skylt hele seidelen med øl i hodet, etter at han avviste Terbovens ordre om å tømme alt i en slurk.

Øl og schnaps i mengder Terboven og følget hans skulle reise tilbake til Oslo med et eget tog, som for anledningen var kjørt opp gjennom hele Sverige. Om bord hadde Rikskommisaren fått sendt med til store mengder tobakksvarer og rikelig med alkohol til de fire divisjonene.

Han betraktet seg selv som soldatenes beste venn, så det var heller ikke noe å si på at Terboven også ordnet med 400 munnspill, 40 blokkfløyter, fire trekkspill og ti fioliner.

Berit Nøklebye opplyser at han på bestillingen hadde føyd til for hånd, at hver av de to generalene skulle ha to fat med øl, av alpejegernes eget merke «Edlweiss».

Midt under reisen fikk Terboven et hastetelegram fra Berlin om at han umiddelbart skulle melde seg for Hitler. Det var oppstått trøbbel og irritasjon over at den nyutnevnte ministerpresident Vidkun Quisling åpenbart ville åpne norske ambassader i flere land. Saken ble roet ned, og Terboven måtte likevel ikke avbryte turen.

Solgt for 22 000 kroner Om selgeren av albumet, opplyser auksjonshuset navnet på en østerriksk selger, men ikke hvor han har det fra. Det må ha vært laget for Terboven, tenkt som en gave til deltakerne — eller så har medarbeidere fått den gjort til sjefen sin.

Oppstilling på u-båter.  Da det står sivile kvinner på kaia, må det være snakk om en seremoni for de to ubåtene som åpenbart er i ferd med å stikke til sjøs.  Uvisst hvor i Norge.
Oppstilling på u-båter. Da det står sivile kvinner på kaia, må det være snakk om en seremoni for de to ubåtene som åpenbart er i ferd med å stikke til sjøs. Uvisst hvor i Norge. Vis mer

Utbudet var i går på 1500 pund og i katalogen ble maksimal pris forventet til å ligge rundt 2000 pund. Tilslaget kom imidlertid på hele 2300 pund — eller knapt 22.000 kroner, opplyser Lynne Shipley hos Dominic Winter Book Auctions i Gloucestershire på en meil til Dagbladet nå i ettermiddag.

Hjemmefrontmuseet ville gjerne - Vi på Hjemmefrontmuseet har ingen muligheter til å bli med å by på slike ting, sier historikeren Ivar Kraglund.

— Det er klart at vi gjerne skulle hatt dette materialet her hos oss. Nå forsvinner det i stedet på nytt ute i samlernes verden. Det er synd. Vi ser også bilder fra motstandskampen, som blir tilbudt på nettet og som vi forferdelig gjerne skulle hatt her på Hjemmefrontmuseet, sier Ivar Kraglund.

Vis mer
Terboven hilser på fint besøk fra Berlin — admiral Wilhelm Meisel fra generalstaben, som åpenbart er innom hos Hermann Boehm (i bakgrunnen).
Terboven hilser på fint besøk fra Berlin — admiral Wilhelm Meisel fra generalstaben, som åpenbart er innom hos Hermann Boehm (i bakgrunnen). Vis mer
Medarbeidere fra Rikskommisariat samlet utendørs under turen gjennom Nord-Norge.  Mannen helt til høyre i bildet, er den fryktede kommandøren over sikkerhetstjenesten og sikkerhetspolitiet i hele Norge nord for Dombås — SS-Obersturmbannführer Gerhard Flesch, som etter krigen ble henrettet for en lang rekke drap på russiske krigsfanger og norske motstandsfolk.
Medarbeidere fra Rikskommisariat samlet utendørs under turen gjennom Nord-Norge. Mannen helt til høyre i bildet, er den fryktede kommandøren over sikkerhetstjenesten og sikkerhetspolitiet i hele Norge nord for Dombås — SS-Obersturmbannführer Gerhard Flesch, som etter krigen ble henrettet for en lang rekke drap på russiske krigsfanger og norske motstandsfolk. Vis mer