22 000 lærere må på skolebenken

Fem år før fristen for det kritikerne kaller «avskilting», mangler en av tre engelsklærere og hver fjerde mattelærer kompetanse som de er pålagt.

MÅ PÅ SKOLEBENKEN: Én av tre engelsklærere og hver fjerde mattelærer mangler kompetanse, er det nå klart. Foto: NTB Scanpix
MÅ PÅ SKOLEBENKEN: Én av tre engelsklærere og hver fjerde mattelærer mangler kompetanse, er det nå klart. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det viser tall som Dagbladet har fått fra Kunnskapsdepartementet. For norsk gjelder det 17 prosent av lærerne som underviser i faget.

Innen 2025 må alle lærere ha kompetansen på plass hvis ikke får de ikke lenger undervise i faget der fordypningen mangler.

Nybakt kunnskapsminister Trine Skei Grande (Venstre) mener en ligger an til å nå målene, tross det høye tallet.

- Vi er i rute. 95 prosent av kommunene sier det er ganske realistisk at de vil nå målene innen 2025, sier hun til Dagbladet.

- Høyt antall

Siden skoleåret 2015–16 har antallet lærere som ikke oppfyller kompetansekravene, sunket med over 10 000.

Grande innrømmer likevel at det er mye som gjenstår.

- Det er et høyt antall som mangler blant dem som er i skolen i dag. Min utfordring til alle koner og menn som får hjem en ektefelle som lurer på om de skal videreutdanning, er å heie på det, sier Grande.

Videreutdanningen av lærere i norsk, engelsk og matte har vært en av høyresidens store skolesatsinger. Bare i år er det satt av 1,54 milliarder kroner til formålet.

Mange ufaglærte

Samtidig viser tall fra SSB at 13 prosent av dem som er ansatt som lærere i grunnskolen ikke har pedagogisk utdanning i det hele tatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer