Marie Madeleine Larsen

22 år gammel kvinne ble lurt av seriebedrageren: - Jeg håper hun får den hjelpen hun trenger

Student som ble lurt av  Marie Madeleine Larsen har fått problemer med å stole på andre mennesker. 

SATSER PÅ MEDLIDENHET: Marie Madeleine, nå med etternavn Steen, fra et besøk i Elverum desember 2011. Foto: Privat.
SATSER PÅ MEDLIDENHET: Marie Madeleine, nå med etternavn Steen, fra et besøk i Elverum desember 2011. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den kvinnelige studenten fra en en annen kant av landet satt på t-banen i Oslo da en ukjent kvinne med tunge kofferter tok kontakt med henne.

Kvinnen trengte hjelp til å finne et sted der hun kunne få vekslet 200 dollar.

De stoppet på Majorstua og trasket rundt etter en Forex-bank, og den 22 år gamle studenten fikk høre om sykdom og uheldige omstendigheter.

Det endte med at studenten tok ut 2 000 kroner i i kontanter fra minibank og ga til kvinnen - mens hun fikk de 200 dollarene i «pant».

Et par dager seinere kom kvinnen tilbake og greide å prate tilbake de 200 dollarene istedenfor å betale 2 000 kroner.

- Hvorfor gjorde du det, spurte aktor i bedragerisaken i Oslo tingrett tirsdag mot Marie Madeleine Steen - tidligere Larsen.

59-åringen sa seg tirsdag skyldig i sju tiltalepunkt. Aktor la ned påstand om to års fengsel.

Kvinnen er tidligere dømt en rekke ganger for bedrageri - første gang helt tilbake i 1992.

I 2012 ble Steen dømt til to års ubetinget fengsel og ett år betinget for 18 grove bedrageri.

- Ville være medmenneske

- Jeg ønsket å være et medmenneske overfor en person med problemer. Og jeg stolte på at kvinnens sønn ville komme med pengene, slik hun sa, forklarte 22-åringen.

De mange navnene

Dette er ulike navn samme bedrageritiltalte har brukt, som Dagbladet har registrert i rettsdokumenter:

Inger Marie Nerby (dåpsnavn), Inger Hansen, Inger Marie Lärke, Marie Madeleine Larsen, Madeleine Johansson, Madeleine Larsen, Maria Hansen, Maria Kristoffersen, Maria Larsson, Maria Magdalena Selmer, Marie Steen, Marie Steen-Larsson, Mary Steen, Mia Hansen, Mia Larsen, Mia Larsson, Mia Olsen, Miriam Steen, Signe Marie Selmer, Vigdis Olsen, Mette Steen, Maria Steen, Maria Safin, Marie Madeleine Steen.

Dagbladet snakket med studenten etter vitnemålet. Hun vil være anonym.

- Hva har denne saken gjort med deg ?

- Hun var veldig manipulerende da hun kom med noen smågaver og fikk de 200 dollarene tilbake med masse rare forklaringer om feil valutakurs og mye til. Jeg har blitt mer mistroisk og skeptisk. Det gjør noe med tilliten til andre mennesker, sier studenten.

- Ønsker henne det beste

- Har du gjort deg noen tanker om denne kvinnens situasjon ?

- Jeg håper det beste for henne og at hun får den hjelpen hun trenger, sier studenten.

I retten fortalte også en drosjesjåfør om en uventet «sperre» han hadde fått for andre menneskers problemer etter å ha «lånt» 2 000 kroner til Maria Madeleine.

- Jeg liker å hjelpe folk, og tenkte at hun måte sove ute på en bensinstasjon. Jeg er blitt mer skeptisk generelt etter dette, forklarte drosjesjåføren.

En kvinne satt på flybussen fra Gardermoen da den bedrageritiltalte kvinne dukket opp ved siden av henne med gjengangerhistorien: alvorlig kreftsyk, sønnen hadde lommeboka, nøklene hennes i bilen og mer over samme tema.

- Hun fikk overnatte hjemme hos meg. Så kom hun tilbake og overnattet en gang til. Sykdommen var blitt verre, jeg ville jo hjelpe. Og så fikk jeg kjæresten min til å kjøre henne til Fredrikstad, der hun angivelig skulle til kreftbehandling.

Tomme vinflasker - og nøkler

- Skjedde det noe mens hun bodde hos deg?

- Jeg merket at det var drukket av noen vinflasker. Men hun hadde med blomster og la igjen en nøkkel til et hus hun angivelig disponerte i København, og som vi bare måtte bruke når vi ville. På den adressen hun la igjen, var det ikke noe hus, sier kvinnen på Kalbakken til Dagbladet.

Kjæresten, en 48 år gammel IT-ingeniør, ga henne 2 000 kroner til angivelig egenandel for kreftbehandling på privat sykehus i Fredrikstad.

Hennes navngitte sjåførsønn kom ikke med pengene til kjæresten på Kalbakken, som avtalt.

- Hvorfor ga du henne penger i tillegg til å gjøre mange mil?

- Jeg syntes jo synd på henne. Og hun var en vanvittig god skuespiller og manipulator. Det var nesten umulig å avslutte en samtale med henne, sier IT-ingeniøren til Dagbladet etter vitnemålet.

Lurte svigermor flere år før

Et annet vitne med butikk syntes gjesten tok «stor plass» da hun skulle bestille en skreddersydd jakke og trengte penger til mat.

- Det var noe gjenkjennelig med historien om kreftsykdom lommebok og gjenglemte nøkler.

- Jeg googlet «kvinne og svindel», så kom bildet av samme kvinne som hadde lurt min 90 år gamle svigermor på sykehjem på Nordstrand for flere år siden, fortalte dette vitnet.

Aktor la ned påstand om to års fengsel, derav ett år ubetinget og ett år betinget med prøvetid på to år.

De sju tiltalepunktene:

som tiltalte Marie Madeleine Steen erkjente seg skyldig i:

27. juni 2016: lånte 2 000 kroner av kvinne til hotell etter angivelig sykehusoperasjon mot 200 dollar som sikkerhet. To dager etter greide hun å få tilbake de 200 dollarene av kvinnen, men «sønnen» kom aldri tilbake med de 2 000 kronene.

23. august: fikk overnatte hos kvinne på Kalbakken i Oslo under påskudd av at hun var til kreftbehandling uten tilgang til lommebok og nøkler. Kom tilbake 30. august og fikk bo hos samme kvinne en natt til.

Dagen etter fikk hun kvinnens kjæreste til å kjøre seg fra Oslo til «kreftbehandling» i Fredrikstad, og lånte samtidig 2 000 kroner av han. Kvinnens sønn skulle samme kveld komme tilbake med pengene og en kasse øl som takk for hjelpen.

24. august: fikk låne 2 100 kroner til hotell av mann på Nedre Prinsdal i Oslo, under påskudd at hun ikke hadde tilgang til lommebok og nøkler.

28. august: Lysebu hotell i Oslo: fikk sjekke inn uten gjenglemt bankkort, som sønnen skulle komme med. Etterlot seg regning på 2 558 kroner.

15. september: Frogner i Oslo: fikk utlevert varer for 760 kroner fra firmakontoen til Oslo universitetssykehus, der hun angivelig jobbet.

22 år gammel kvinne ble lurt av seriebedrageren: - Jeg håper hun får den hjelpen hun trenger

1 . oktober: Henrik Ibsens gate i Oslo: fikk utlevert fire kaker fra Pascal til angivelig 50-årsdag, hadde ikke tilgang på lommebok og nøkler og skulle komme tilbake og betale regningen på 1 952 kroner.

17. oktober: Pilestredet i Oslo: forledet ansatt i en butikk til å låne seg 500 kroner, hadde blitt frastjålet lommebok på trikken, var angivelig alvorlig kreftsyk og bekymret for hvordan hun skulle komme seg hjem.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer