22-åring viste nakenbilder av ekskjæresten til vennene sine. Nå er han dømt

- Et økende problem, mener retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22-åringen hadde flere nakenbilder av sin tidligere kjæreste på telefonen sin, og viste frem de intime bildene til fire av vennene sine, ifølge dommen. 13. mai ble mannen fra Sør-Trøndelag dømt i Sør-Trøndelag tingrett.

Det var Adresseavisa som først omtalte saken.

Dømt etter ny paragraf Via venninner fikk den tidligere kjæresten vite at den 22 år gamle mannen hadde vist frem bildene. Hun anmeldte så ekskjæresten, fordi hun følte seg krenket, sier politibetjent ved Hemne og Snillfjord lensmannskontor Gjermund Bjørkøy til Adressa.

Mannen ble så siktet etter den nye paragrafen i straffeloven, paragraf 266, som omhandler skremmende eller plagsom, eller annen hensynsløs adferd og krenkelse av en annens fred. Saken er derfor ganske sjelden i norsk rettspraksis.

Økende samfunnsproblem I dommen står det at: «Denne typen kriminalitet er for øvrig et økende samfunnsproblem, og både individualpreventive og allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende med tyngde».

Til Adressa sier politiadvokat Jørgen Aunet at det sikkert er mange lignende saker som ikke blir anmeldt.

- Det er greit at folk er bevisst på at slik aktivitet er ulovlig. Man bør være kritisk til hva man viser frem til andre, og folk må være klar over at private bilder kan havne på avveie, sier han til avisa, og minner om at hvis det er snakk om bilder av barn under 18 år, så gjelder strengere bestemmelser.

Fikk bot 22-åringen, som ikke tidligere er straffet, erkjente straffskyld, og godtok bota som retten satt til 8000 kroner. På grunn av svak økonomi ble boten redusert til 5000 kroner.

I dommen skriver tingretten at: «I skjerpende retning vil retten understreke at det - uavhengig av om fornærmede tidligere eventuelt hadde samtykket til å vise frem nakenbildene, silk siktede har forklar - er tale om en alvorlig integritetskrenkelse overfor fornærmede».