22 døde og flere hundre såret på Afrikas Horn

Politisk uro i Etiopia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst tjueto ble drept da etiopiske sikkerhetsstyrker åpnet ild mot steinkastende demonstranter i går.

I følge myndighetene ble førti mennesker såret av skuddsalvene. Men de fleste nyhetsbyråene opererer med langt høyere tall. Sannsynligvis er flere hundre såret etter kampene.

Uroen i Etiopia har vokst helt siden parlamentsvalget i slutten av mai. De siste tre dagene har det vært opptøyer i hovedstaden Addis Ababa.

- Regjeringspartiet skyter på oss fordi vi ikke stemte på dem, sier «Theopros». Broren hans ble skutt da de gikk ut på gaten.

Husarrest

Flere opposisjonspolitikere har fått husarrest etter valgresultatene ble klare, uttalte EUs sjefsobservatør Ana Gomes.

- Vi har oversendt myndighetene vår fordømmelse av husarrestene, truslene og de andre overgrepene rettet mot lederne for opposisjonen, sier Gomes.

Regjeringen mener opposisjonen CUD står bak demonstrasjonene. Opposisjonen benekter dette og sier at protestene var spontane.

Alle foto: Scanpix
Alle foto: Scanpix Vis mer

Nå truer myndighetene i landet med å føre en hardere linje dersom den sivile uroen fortsetter. Politiet har myndighetenes tillatelse til å ta alle nødvendige midler i bruk for å slukke opptøyene.

Journalisten fra Associated Press så kulehull i hodene på fire av elleve døde.

Valgfusk?

Opposisjonen mener at statsministeren manipulerte valgresultatene. De vant mer enn 80 prosent av stemmene i hovedstaden, men regjeringen baserte valgseieren på resultater fra de rurale områdene.

Valget ble av mange ansett for å være en test av statsminister Meles Zenawi reformvilje. Protester mot hans autoritære regime brøt ut på tross av forbudet mot demonstrasjoner, som han innførte like etter valget.

Etiopia er et av verdens fattigste land. Volden som herjer i gatene truer nå med å destabilisere landet og få tror at myndighetene vil ta hensyn til demokrati og menneskerettigheter.

USA har tidligere beskrevet Meles som en viktig alliert i krigen mot terror og en progressiv afrikansk leder.

Kaos

Skytingen begynte onsdag etter at militære spesialstyrker ankom området der demonstrantene kastet steiner. De skal ha avfyrt skudd mot fredelige protestanter, hevder flere vitner.

Flere av de som hadde blitt skutt skal ha plyndret butikker og forbipasserende. Men det gjelder ikke flertallet av de sårede.

- Jeg ble skutt i magen etter å ha åpnet døra for å slippe inn min syv år gamle sønn. Jeg vet ikke hvorfor de skjøt meg, sier tobarnsmoren Atenyesh Mamo (39).

- Nesten alle sårede på sykehuset hadde skuddskader, selv kvinner og barn. Mange hevdet av sikkerhetsstyrkene hadde skutt dem uten grunn mens de sto og ventet på kollektivtransporten, sier Gomes.

Myndighetene på sin side hevder at de kun hadde gått til aksjon mot vandaler, og at de ikke har overdrevet styrkebruken.

- Voldelighetene må opphøre, sier de to største opposisjonsgruppene i en felles uttalelse. De legger det fulle ansvaret for voldshandlingene på regjeringen og det sittende partiet.

Politiet arresterte mange etter protester mandag: Tre lastebiler med studenter skal være fraktet bort til et ukjent bestemmelsessted.
Opptøyene raser i Etiopia:
Kastet stein: Ungdommer protesterte mot angivelig valgfusk.
Heldig: Denne mannen slapp unna med et skudd i armen.
Banker opp student: