- 22. juli-boka til Seierstad handler ikke om Breiviks mor

Kommer om to uker.

BREIVIK-BOK. Åsne Seierstad skriver også om 22. juli. Her er hun fra rettssaken mot terroristen. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BREIVIK-BOK. Åsne Seierstad skriver også om 22. juli. Her er hun fra rettssaken mot terroristen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Åsne Seierstad intervjuet Wenche Behring Breivik rett før hun døde, men hun har ikke skrevet bok om terroristens mor, presiserer forlegger Erling Kagge.

Seierstad har skrevet en bok om 22. juli, Anders Behring Breivik, folk som var på Utøya og hvordan terrorhandlingene påvirket livet til familiene deres. Etter at flere medier torsdag skrev at Seierstad etter intervjuet med Breiviks mor på hennes dødsleie, har skrevet bok om moren går Kagge Forlag nå ut med en presisering:

«Dette er ikke korrekt. Åsne Seierstads bok «En av oss. En fortelling om Norge» er en bok om 22. juli, ikke en bok om Wenche Behring Breivik», skriver forlaget i en pressemelding.

Forlegger Erling Kagge understreker at Seierstad opptrådte svært varsomt i sitt møte med Breivik, fordi dette var en alvorlig syk kvinne, som lå på dødsleiet.

Forlagskrig Det har oppstått en formidabel ordkrig mellom Kagge Forlag og forlaget til Marit Christensen, som torsdag gir ut Christensens bok «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik». Christensen omtaler blant annet besøket Seierstad og Breiviks advokat Ragnhild Torgersen avla Breiviks mor på sykehuset. Moren skal ha kastet dem rett ut, ifølge Christensen.

- Det er en grov feil, sier Kagge torsdag. Han har krevd at Aschehoug unnskylder seg overfor Seierstad, men får via TV 2 beskjed om at det ikke kommer til å skje.

Forleggeren vil verken kommentere opplysningen eller spekulere på om spørsmålet eventuelt skal tas inn for retten.

- Det er en grov feil i boka. Når Aschehoug ikke ønsker å beklage en grov feil, så er det selvkommenterende, sier han.

«Moren» framskyndet Seierstads bok «En av oss» blir utgitt 11. november. Først var Marit Christensens bok «Moren» varslet utgitt 15. november, men onsdag ble det klart at forlaget Aschehoug hadde ombestemt seg og at boka slippes allerede torsdag.

Både forlaget og Christensen selv nekter for at boken er fremskyndet på grunn av Seierstads bok.

- Det var viktig å høre Wenche Behring Breiviks historie om sønnens barndom, oppvekst og ikke minst tiden etter at han flyttet hjem. Jeg ba om et intervju gjennom hennes advokat Ragnhild Torgersen, og det lot seg ordne, sier hun til VG.

Wenche Behring Breivik døde etter lengre tids sykdom i mars i år, og før hun døde ønsket hun å stoppe boken til Marit Christensen. Forlaget Aschehoug har likevel bestemt seg for å gi ut boken, til tross for Wenche Behring Breiviks siste ønske.

(NTB)