- 22. juli handler ikke om meg

Breivik avviser at han er selvopptatt og har personlighetsforstyrrelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik fikk spørsmål vedrørende hans hjemmelagde uniform.

- Uniformen er overodet ikke viktig. Holden (aktor, red.anm) drar frem den for å latterliggjøre meg, men jeg har bare kommet med forslag og dette er bare et av mange momenter, sier Breivik.   

Breivik ble deretter spurt om det han gjorde var ondskapsfullt.

- Det jeg gjorde var ikke ondskap. Det var nødvendig på samme måte som japan ble bombet av USA under 2. verdenskrig. Å ta 300 000 liv var nødvendig for å spare milloner av liv, sier Breivik.

- Utøya var kontroversielt
Breivik sier at han ikke ønsket å utføre terror på Utøya.

- Halvparten av nasjonale militante mener utøya var for drøyt. Jeg visste at det ville bli et kontroversielt mål. Jeg gjorde alt jeg kunne for å slippe det målet og jeg jobbet med det på forhånd. Jeg ville angripe skupkonferansen og jobbet hardt for å få til det, men det lot seg ikke gjøre, sier Breivik.

Terroristen mener han har fremskyndet en krig det ikke er mulig å unngå.

- Jeg har ønsket å fremskynde en konflikt mens vi fortsatt ikke er en minoritet. Jeg er en ultranasjonalist og det er stor forskjell på det og moderat najonalist. Jeg har ønsket at flere moderate nasjonalister skal bli forfulgt og det har jeg klart. Nå er det en heksejakt med en gang noen kommer med høyreorienterte meninger, sier han og viser til Statsminister Jens Stoltenbergs nyttårstale.

Ikke selvopptatt
Breivik avviser at han er selvopptatt og har narsissistiske trekk.

- Jeg har ikke gjort dette for å fremheve meg selv, for jeg visste at jeg ville bli utsatt for et karakterdrap. Jeg har ikke satt meg selv i noe godt lys. Det er ikke mulig å havne i et dårligere lys enn det jeg har havnet i, sier han.

- 22. juli handler ikke om meg i det hele tatt.  Det var en selvmordaksjon for å få oppmerksomhet. En narsissist ville aldri ofret livet sitt for noe som helst, sier han.

Forklarte tårene
Aktor dro også frem gårsdagens episode da Breivik brøyt ut i gråt i retten.

- Hva tenkte du da du så filmen? 

- Jeg tenkte på Norge og Europa som styres av politikere og journalister som dreper landet vårt. Det var en rørende film, sier Breivik.

- Hvorfor var det rørende?

- Fordi lander mitt og folket mitt holder på å dø.

- Var det derfor du ble beveget?

- Ja.

- Er filmen viktig for deg?

- Musikken og filmen i seg selv er enkel og amatørmessig, men det er min første youtube-video og jeg er fornøyd med den. Det er en trailer til manifestet.

- Ble du rørt over at det var din første film?

- Nei jeg ble rørt av sangene og at jeg vet at mange ser filmen og får med seg budskapet, sier han.

- Du sa du hadde valgt å tone deg ned litt. Hva har du valgt å tone ned?

- Jeg har valgt å ikke velge en pompøs fremstilling.

Vil ikke påføre mer lidelse
- Hvorfor ikke?

- Fordi jeg holdt på å bli sendt på galehus. Det er hensiktsmessig å velge en kommunikasjonsplattform som folk forstår.

- Tror du folk forstår deg bedre nå som du har tonet deg ned?

- Jeg har aldri hatt noen intensjon om å oppføre meg dårlig mot de påørende og fornærmede. Jeg har ingen intensjon om å legge last til den tyngden de allerede sliter med. Jeg kan ikke begripe den lidelsen jeg har forårsaket. Derfor referer jeg til AP og AUF og ikke fornærmede. 22. Juli var grusomt, men nødvendig, sier Breivik.