FÅR EN KLIPP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre utfører valgkamp på Grønland. Frisør Jamal Mohassa med Støre i stolen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FÅR EN KLIPP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre utfører valgkamp på Grønland. Frisør Jamal Mohassa med Støre i stolen. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- 22. juli har minsket fremmedfrykten

Jonas Gahr Støre tror 22. juli har bidratt til at minoriteter og etniske nordmenn ser på hverandre med mindre frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går delte han ut roser og oppfordret folk til å bruke stemmeretten i den innvandrerpregede bydelen Grønland i Oslo. Det ble rene seiersgangen. Støre var en populær gjest i kafeer og butikker. I en frisørsalong så han sitt snitt til å få en klipp. De fleste han traff skulle stemme Ap hvis de ikke allerede har forhåndsstemt.

Kan avgjøre - Dette er gode områder for Ap. Vi har også mye å lære her, av mangfoldet i kultur, forretninger og familieliv på gata. Det er et yrende sentrumsliv jeg kjenner igjen fra mange andre storbyer i Europa. Jeg liker spontaniteten og stå på-viljen her, sier Støre til Dagbladet. Det står om 50 000 velgere med innvandrerbakgrunn i Oslo. Deres stemmer kan avgjøre om Oslo blir rødt eller forblir blått.
- Jeg tenker mindre og mindre på minoriteter og majoriteter, og mer og mer på velgere, sier Støre.

I Aftenposten i går anklaget SV-leder Kristin Halvorsen Frp-leder Siv Jensen for å ikke ha tatt oppgjør med grumsete holdinger og stigmatiserende ytringer i eget parti. Støre velger en annen innfallsvinkel.

Siv siterer Jens - Jeg har registrert at Frp på sine valgplakater bruker begrepene «mer åpenhet og mer demokrati». Det er første gang jeg ser de bruker begreper fra statsminister Jens Stoltenbergs taler. Det synes jeg er litt overraskende, men også ganske fint. Siv Jensen har tydelig understreket hva demokratiske spilleregler betyr i vårt samfunn. Og jeg vil advare mot å gjøre andre enn gjerningsmannen ansvarlig for udåden 22.7.

Blir imponert Ellers er jeg er like mye mot ordet «snikislamisering» og mener det er like feil å si at «de fleste terrorister er muslimer» som jeg alltid har vært. Men det kan vi ha en ryddig debatt om mellom Ap og Frp. Det er ikke nytt at jeg ikke ønsker en integreringsdebatt på Frp's premisser. Vi skal ta utfordringer på alvor. Men jeg lar meg faktisk imponere av en tur gjennom Grønland der jeg treffer mennesker som har brukt tid på å lære seg norsk, jobber, studerer og er integrert i det norske samfunnet selv om de har vært kort tid i landet, sier Støre.
Ikke minst er han imponert over damene som følger ham, Fatima Ali Madar som står på 47. plass på Oslo Aps bystyreliste, og Ubah Abdelqadir på 49. plass. De unge kvinnene med somalisk bakgrunn har god utdanning, jobb og politiske ambisjoner.
- De er gode rollemodeller for somaliske kvinner, men også i det norske samfunnet fordi de gir et annet bilde av somaliske kvinner enn det som ofte blir vist, sier Støre.

Mindre frykt - Tror du Frp's storhetstid er over?
- Det vet jeg ikke. Men Frp spiller jo på usikkerhet og frykt. Fremmedfrykt ligger dypt i menneskene. Vi kan motarbeide den ved å gjøre det fremmede mindre fremmed. Da får vi øye på likhetene. Når jeg kommer til Grønland, opplever jeg stor kontrast. Når jeg går ut av bydelen, tenker jeg på hvor mye likhet jeg har møtt. Jeg tror 22. juli kan ha ført til at mange grupper mennesker i Norge ser på hverandre på en ny måte, og at frykten kan ha blitt mindre. Mange innvandrere opplever senkede skuldrer, sier Støre.

Vil stemme Fatima Ali Madar sier minoritetsvelgere har blitt mye mer bevisst på å bruke stemmeretten etter 22. juli. Hun og Ubah Abdelqadir har brukt mye tid i valgkampen på å informere innvandrere om valget. - Mange har ikke vært klar over at de har stemmerett. Mange muslimske kvinner har ikke stemt før, men de skal stemme i år, sier Madar.