MISTET TILLIT TIL POLITIET:  Kjetil Stormark mener 22. juli har potensial til å bli et like stort traume som drapet på Sveriges tidligere statsminister Olof Palme i 1986. Statsministerdrapet er ennå ikke oppklart, og politiet i Sverige er blitt beskyldt for å prøve å dekke over dårlig etterforskning av saken. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MISTET TILLIT TIL POLITIET: Kjetil Stormark mener 22. juli har potensial til å bli et like stort traume som drapet på Sveriges tidligere statsminister Olof Palme i 1986. Statsministerdrapet er ennå ikke oppklart, og politiet i Sverige er blitt beskyldt for å prøve å dekke over dårlig etterforskning av saken. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- 22. juli kan bli Norges «Palme-traume»

22. juli-forfatter Kjetil Stormark mener politiet må justere kursen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormark kaller politidirektør Vidar Refviks utspill mandag kveld for en panikkartet handling for å rette opp inntrykket fra fremleggelsen av den foreløpig evalueringsrapporten om politiets innsats 22. juli.

- De er i ferd med å innse konsekvensene av den seansen. Slik den nasjonale politiledelsen fremsto fredag, har den skapt en helt ny situasjon der de har skapt tvil om politiets egen evaluering er oppriktig ment, sier Stormark til NTB.

- Vil lære Det var mandag kveld at fungerende politidirektør Vidar Refvik valgte å gå ut med en presisering gjennom NTB om det ikke er slik at politiet ikke mener det har noe å lære av politiaksjonen under skytemassakren på Utøya 22. juli.

Utspillet kom tre dager etter pressekonferansen fredag forrige uke der politiet la fram politiets foreløpig evaluering av 22. juli-innsatsen. Seansen med leder i Politidirektoratets evalueringsutvalg, Olav Sønderland, endte med massiv kritikk både i mediene, fra de etterlatte og pårørende og fra stortingspolitikere. Politiet ble beskyldt for å ikke være ydmykt nok, og Sønderland ble sitert på at politiet ikke mente det hadde noe å lære av det som skjedde.

Refvik sier til NTB mandag at enkelte mediers dekning har gitt et feil bilde av hva som ble fremlagt, og at punktene som ble presentert, inneholdt forbedringspunkter.

- Politifolk provosert Kjetil Stormark mener politiet har en vanskelig oppgave foran seg med å gjenreise tilliten etter fredagens rapportframlegging, som han kaller en oppvisning i elendig mediehåndtering.

- Måten Olav Sønderland framsto på, gjør at han nærmest er å anse som uegnet til å lede den videre evalueringen, mener Stormark.

Stormark utga tidligere denne måneden boken «Da terroren rammet Norge. 189 minutter som rystet verden», som er den mest helhetlige fortellingen om 22. juli så langt. Stormark har intervjuet 120 personer i boken, inkludert en rekke kilder i politiet.

Han forteller at det var svært mange politifolk som ble provosert over hvordan politiets foreløpige rapport ble fremlagt fredag.

- De fleste som hørte hva som ble sagt, ble urolige over måten og tilnærmingen til evalueringen. I mange andre steder i Politi-Norge er det et større ønske om åpenhet og om å ta lærdom av det som har skjedd, sier Stormark.

Olof Palme Han mener politiets håndtering gjør at 22. juli har potensial til å bli et like stort traume som Palme-saken er blitt i Sverige. Drapet på Sveriges tidligere statsminister Olof Palme i 1986 er ennå ikke oppklart, og politiet i Sverige er blitt beskyldt for å prøve å dekke over dårlig etterforskning av saken.

- Slik jeg har opplevd det i høst, så har Justisdepartementet og sentrale aktører i politietaten forsøkt systematisk å motarbeide at saken blir belyst, sier Stormark.

- Min opplevelse er at det er mange sjefer på mange nivåer i dette systemet som frykter for jobbene sine. Disse sjefene er ansvarlig for dagens sikkerhetssystem, og det systemet som ikke fungerte 22. juli. Jeg har sett tendenser til det jeg vil kalle en taktisk og politisk historiefortelling, og ikke mest mulig åpenhet. Slik sette de sine egne interesser foran samfunnets, sier Stormark.

Stormark sier at han i sin bok har avdekket det han kaller en strukturell kollaps i den norske terror- og politiberedskapen.

(NTB)