INNSPURT: Stortingets 22 juli komite i et møte med pressen. Fra venstre Andre` Oktay Dahl, H, Anders Aundsen FrP. Jan Bøhler AP, leder Knut Arild Hareide Krf.Trine Skei Grande Venstre og Akhtar Chaudhry SV. Foto: Jacques Hvistendahl
INNSPURT: Stortingets 22 juli komite i et møte med pressen. Fra venstre Andre` Oktay Dahl, H, Anders Aundsen FrP. Jan Bøhler AP, leder Knut Arild Hareide Krf.Trine Skei Grande Venstre og Akhtar Chaudhry SV. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

22. juli-komiteen: Beredskapen må koordineres bedre

Mer helhetlige beredskapsplaner og et politi og forsvar som samarbeider bedre, er blant de viktigste kravene fra Stortingets 22. juli-komité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken går komitémedlemmene inn i de siste drøftelsene om hvilke punkter som skal med i innstillingen som kommer torsdag. Men på enkelte områder er det allerede bred enighet mellom alle partiene, forteller Jan Bøhler (Ap), fraksjonsleder for regjeringspartiene i komiteen, til NTB.

Dette gjelder:

*Bedre samarbeid mellom politi og forsvar

*Bedre koordinerte beredskapsplaner

*Bedre kommunikasjon mellom nødetatene

*Bedre helikopterberedskap

*Bedre planer for objektsikring

I tillegg har de ulike partiene lange lister med andre forslag til hvordan eventuelle hull i dagens beredskap bør tettes.

- De utkastene som foreligger nå, tyder på at vi vil få en ganske bred innstilling. Det er litt tidlig å si hvor mange av forslagene det vil bli flertall for, men jeg håper på en bred enighet på de fleste av områdene, sier komitéleder Knut Arild Hareide (KrF).

Trene sammen Samarbeidet mellom politi og forsvar ble pekt på som et åpenbart svakt punkt allerede etter komiteens åpne høring i midten av januar. Der bekreftet forsvarssjef Harald Sunde at Heimevernet kunne ha stilt opp på to til fire times varsel for å sikre bygninger i Oslo etter terrorbomben i regjeringskvartalet. Det tok imidlertid nesten sju og en halv time før politiet anmodet om bistand, noe som førte til at flere viktige bygninger ikke ble sikret før neste morgen klokka 6.

- Vi vil be om at bistandsinstruksen (som regulerer samarbeidet mellom politi og forsvar, red.anm.) gjennomgås på nytt. Vi vil be om at man ser på forskjellige måter som politi og forsvar kan trene sammen på og at man forenkler hvordan avklaringene mellom politi og forsvar gis, samtidig som vi holder fast på prinsippet om at det alltid er politiet som skal be om bistand, sier Bøhler.

Fremskrittspartiet (Frp) ber i sine merknader om at politiets ledere nasjonalt og lokalt skal informeres om at de heller skal anmode Forsvaret «om for mye, for tidlig enn å avvente situasjonen».

Frp og Høyre har allerede offentliggjort sine merknader. Begge partiene er spesielt opptatt av at Stortinget må få bedre informasjon og kontroll med Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Frp foreslår å opprette en egen sikkerhetskomité på Stortinget som kan behandle PST-saker.

Høyre ønsker videre en gjennomgang av dagens utilregnelighetsregler og vil innføre krav om videoopptak av alle sakkyndiges samtaler med gjerningsmenn når utilregnelighet skal gjennomføres.

Vil stå samlet Kort tid etter opprettelsen av komiteen i november i fjor kom det meldinger om høyt konfliktnivå mellom opposisjonspartiene og regjeringspartiene i komiteen. Komitéleder Knut Arild Hareide mener det har gått seg til.

- Det som var vanskelig i starten, var å forstå hva slags rolle komiteen skulle ha, men det har glidd seg bedre og bedre til.

Jan Bøhler (Ap) sier seg enig og tror det vil bli minimalt med partipolitisk spill og retorikk når innstillingen offentliggjøres.

- Dette er en sak som til de grader er vond og vanskelig for hele samfunnet, noe som jeg tror gjør at man ikke blir fristet til å drive med de vanlige politiske kranglene, sier Bøhler.

Han understreker at regjeringspartiene har vært like opptatt som opposisjonen av å avdekke det som ikke fungerer.

- Vi har ikke ønsket å være i en forsvarsposisjon. AUF og Arbeiderpartiet har vært fremste skyteskive i angrepene, så vi har ønsket å være offensive, sier Bøhler.

Stortinget skal behandle innstillingen 7. mars.
(NTB)