VIL HA UNNTAK FRA OFFENTLIGHETSLOVEN: 12. juli kommisjonen, her fotografert ved Utøya. Alexandra Beck Gjørv (i rødt i midten) leder kommisjonen. FOTO: Torbjørn Berg/Dagbladet
VIL HA UNNTAK FRA OFFENTLIGHETSLOVEN: 12. juli kommisjonen, her fotografert ved Utøya. Alexandra Beck Gjørv (i rødt i midten) leder kommisjonen. FOTO: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

22. juli-kommisjonen ber om å få slippe innsyn

Frykter personer med viktig informasjon skal trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22. juli-kommisjonen ber Justisdepartementet om unntak fra offentlighetsloven for å beskytte dem som vil gi informasjon til rapporten.

Kommisjonen vil unnta innsyn dersom «særlige grunner tilsier det».

Pressen har i dag mulighet til å følge kommisjonens postliste og få innsyn i dokumenter. Disse dokumentene kan unntas offentlighet, for eksempel av hensyn til personvernet. Men nå vil kommisjonen altså gi offentligheten mindre mulighet til å følge arbeidet.

- En viktig bakgrunn for henvendelsen er at kommisjonens oppgave nettopp er å få tilgang til all informasjon, for å kunne gi en «usminket og ærlig», samlet og helhetlig fremstilling, i en offentlig tilgjengelig rapport, heter det i en pressemelding fra kommisjonen.

- De gjeldende reglene om innsyn vil kunne føre til at mange trekker seg fra å gi kommisjonen informasjon som er vesentlig for at vi skal kunne løse oppgaven i vårt mandat. I tillegg er kommisjonen bekymret for at personverninteresser kan komme til å bli krenket gjennom innsyn i enkelte innspill vi mottar, sier Alexandra Bech Gjørv, leder av 22. juli-kommisjonen.

Justisminister Knut Storberget sier til Dagbladet at han ikke har sett anmodningen fra kommisjonen ennå og at han derfor ikke har anledning til å kommentere saken.

Kommisjonen er i utgangspunktet omfattet av lover og forskrifter som gjelder offentlige forvaltningsorganers virksomhet, blant annet forvaltningsloven, offentlighetsloven, personopplysningsloven, sikkerhetsloven og arkivloven.