BEKYMRET: Knut Arild Hareide, leder i KrF og i Stortingets 22. juli-komité, mener myndighetene unngår vanskelige spørsmål ved å vise til 22. juli-kommisjonen. Foto: Jacques Hvistendahl
BEKYMRET: Knut Arild Hareide, leder i KrF og i Stortingets 22. juli-komité, mener myndighetene unngår vanskelige spørsmål ved å vise til 22. juli-kommisjonen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- 22. juli-kommisjonen en sovepute

Opposisjonen på mener myndighetene avviser alle vanskelige spørsmål om terrorhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er blitt en trend der spørsmål blir avvist. Den trenden er jeg bekymret for, sier leder i KrF og i Stortingets 22. juli-komité, Knut Arild Hareide, til Bergens Tidende.

Avisa har gjennomgått mediearkivet Retriever og egne intervjuer og funnet ut at spørsmål om beredskap, bemanning, responstid og forebygging blir avvist med begrunnelsen at forholdene skal undersøkes av granskingskommisjonen, og at de derfor ikke kan kommenteres nå.

- Jeg forstår at det er spørsmål der det er naturlig å vente på 22. juli-kommisjonen. Men den må ikke bli brukt som unnskyldning, sier Hareide.

Venstreleder Trine Skei-Grande mener systemet er preget av engstelse, mens leder i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), kaller kommisjonen en sovepute.

- Vi har advart lenge mot at kommisjonen kan bli en sovepute mot kortsiktige tiltak og endringer som vil styrke beredskap og sikkerhet. Det er åpenbart at det er det som har skjedd. Vi stortingspolitikere får stadig til svar at vi må vente på granskingsrapporten, sier Sandberg.

I september i fjor understreket Alexandra Bech Gjørv som er 22. juli-kommisjonens leder, at man ikke må vente på granskingsrapporten for å gjøre nødvendige tiltak etter 22. juli.

- Det er vanskelig for meg å kommentere om noen bevisst skyver kommisjonen foran seg, men ingen bør oppleve at vi ønsker at de skal holde ting tilbake av hensyn til oss, sier Gjørv til avisa.

(NTB)