Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

22. juli-kommisjonen får ikke svar fra terrorofre

Færre enn 15 prosent av de Utøya-berørte har svart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22. juli-kommisjonen har bedt 9.000 terrorberørte om innspill rundt arbeidet under og etter terrorangrepene, men færre enn 15 prosent av de Utøya-berørte har svart.

Den lave svarprosenten bekymrer kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv.

- Jeg er bekymret for at ikke mange nok av de berørte svarer. Da vil vi ikke få et representativt bilde av hvordan de berørte har det, sier Gjørv til VG Nett.

Undersøkelsen skal gi kommisjonen et bilde både av hva slags oppfølging de berørte har fått, og av hvordan de er blitt behandlet av mediene, samtidig som kommisjonen vil ha deres mer generelle syn på samfunnssikkerhet og beredskapen under og etter angrepene.

Nå frykter kommisjonslederen at det kun er de sterkeste meningene som kommer til uttrykk.

- Vår oppgave er å dokumentere alle de berørtes syn, og derfor vil vi oppmuntre alle som mener noe, til å svare, uansett om de er enige eller uenige med det som er kommet fram av synspunkter, sier hun.

Generalsekretær i AUF, Tonje Brenna, tror den dårlige responsen kan skyldes at det er mange forespørsler inne nå.

- For mange kan det kanskje bli mye å svare på. Helsevesenet vil ha tilbakemelding, og det pågår et stort forskningsprosjekt om 22. juli. Likevel tror jeg det er klokt å sette seg ned og svare ærlig på disse spørsmålene. Dette er Norges gransking av seg selv, sier Brenna til VG Nett.

Undersøkelsen er også gjort blant de ansatte i departementene, men her var svarprosenten på 60 prosent.

(NTB)