SAUMFARTE: Politiet saumfarte Utøya i dagene etter terroraksjonen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SAUMFARTE: Politiet saumfarte Utøya i dagene etter terroraksjonen. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

22. juli-kommisjonen gransker politibeskjeder

Mens politibetjentene i Nordre Buskerud hadde informasjon om det var én gjerningsmann på Utøya, fikk betjentene i beredskapstroppen som var på vei fra Oslo at det var tre til fire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det skulle være en person av norsk opprinnelse iført politiuniform som skjøt på øya.

Det var beskjeden de første polititjenestemennene fra Nordre Buskerud fikk da de rykket ut til Utøya 22. juli. Da de kom dit observerte de også én gjerningsmann:

- Slik jeg oppfattet det ble det bare avfyrt ett skudd av gangen, har en av Nordre Buskerud-tjenestemennene forklart.

Men politiets beredskapstropp Delta, som kom fra Oslo, fikk beskjed om å forberede seg på tre-fire gjerningsmenn, hvorav én kledd i politiuniform. Nå varsler 22. juli-kommisjonen at de vil granske de ulike beskjedene.

Vil granske Alexandra Bech Gjørv, leder av regjeringens 22. juli-kommisjon, bekrefter at det er naturlig for kommisjonen å granske dette.

- Vi må se på hele politiets innsats 22. juli. Da må vi se på hvilken informasjon de fikk, hvordan den ble brukt og hva slags situasjonsforståelse man hadde, sier Gjørv til Dagbladet.

- Vi jobber med å skape oss et sanntidsbilde, for å kunne vurdere politiaksjonen. Vi går gjennom lydlogger og vil hente inn forklaringer fra de vi oppfatter som de mest sentrale. Vi har allerede hentet inn mange forklaringer, sier Gjørv.

Ulike samband Den ulike oppfattelsen kan skyldes at Oslo og Nordre Buskerud er på ulike politisamband, og at det var kommunikasjonsproblemer.

- Sambandet er en naturlig og sentral del av situasjonen og en naturlig del av våre undersøkelser, sier Gjørv.

Aksjonslederen fra Nordre Buskerud har forklart at han ikke oppfattet på politisambandet at det ble meldt om mer enn én gjerningsmann før Breivik var pågrepet.

Alle tjenestemennene som kom til stedet etter pågripelsen, blant annet flere som kom fra Søndre Buskerud og Asker og Bærum, fikk beskjed om at det kunne være flere gjerningsmenn, og gjennomsøkte øya deretter. En ung mann ble også feilaktig pågrepet og det ble gitt et konkret signalement av en mulig gjerningsmann over sambandet etter pågripelsen av Breivik.

- Var uavklart Nordre Buskerud politidistrikt opplyser i en redegjørelse til Dagbladet at det i den første nødmeldinga var beskrevet én gjerningsperson. Men samtidig mottok de andre nødanrop som gjorde situasjonen mer uavklart.

- Informasjonen om én gjerningsperson ble formidlet av operasjonsleder internt over politisambandet, og til AMK og andre politidistrikt før pågripelsen. Denne informasjonen viste seg i ettertid å være riktig, opplyser politidistriktet.

Politiets arbeidsteori etter pågripelsen var at det kunne være flere gjerningsmenn.

- Det er viktig å understreke at informasjonen om én eller flere gjerningsmenn ikke påvirket politiets vurderinger. Det viktigste hinderet for å komme seg til Utøya, var mangelen på båt.

- Ulike observasjoner Dagbladet har stilt flere spørsmål til Oslo-politiet om de ulike beskjedene. Politiinspektør Anders Snortheimsmoen svarer:

- Dette ble gitt mange ulike observasjoner om antall gjerningsmenn til politiet. Beredskapstroppen var forberedt på å møte flere gjerningsmenn på Utøya, og handlet deretter. Utfra situasjonen, og informasjonen man hadde om hendelsene i Oslo og på Utøya, ville det vært uforsvarlig å handle utfra at det bare var en gjerningsmann.

- Må etterforskes Arne Seland, bistandsadvokat i terrorsaken, mener de ulike oppfatningene og beskjedene er sværte interessante.

- Dette var et sentralt tema i flere måneder av saken, hvor det ble etterforsket om det var flere gjerningsmenn eller om han hadde medsammensvorne. Jeg mener politiet selv må etterforske hvor disse opplysningene kom fra, da taktiske valg er blitt begrunnet ut fra at det var meldinger om flere gjerningsmenn, sier Seland til Dagbladet.

- Hvor fikk de opplysningene fra og hvordan ble det brukt er spørsmål vi må få svar på, sier Seland.

Morten Engesbak, også han bistandsadvokat i terrorsaken, sier:

- Vi må få en full redegjørelse for alle omstendigheter rundt politiaksjonen, også dette. Men jeg har stor tiltro til at 22. juli-kommisjonen vil kunne få fram alt som er relevant, sier Engesbak til Dagbladet.

Trond Blattmann, som leder støttegruppa etter 22. juli, mener det er viktig at politiet legger alle kort på bordet.

KREVER ETTERFORSKNING: Bistandsadvokat Arne Seland mener politiet selv må etterforske beskjedene som kom om antall gjerningsmenn på Utøya 22. juli. - Jeg mener politiet selv må etterforske hvor disse opplysningene kom fra, da taktiske valg er blitt begrunnet ut fra at det var meldinger om flere gjerningsmenn, sier Seland til Dagbladet. Foto: Privat
KREVER ETTERFORSKNING: Bistandsadvokat Arne Seland mener politiet selv må etterforske beskjedene som kom om antall gjerningsmenn på Utøya 22. juli. - Jeg mener politiet selv må etterforske hvor disse opplysningene kom fra, da taktiske valg er blitt begrunnet ut fra at det var meldinger om flere gjerningsmenn, sier Seland til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer