22. juli-offer (44) fikk erstatning i rekordfart

Saksbehandlingen startet fredag. Onsdag fikk 22.juli-offeret (44) tilkjent 200 000 kroner i voldsoffererstatning.

80 METER UNNA BOMBEN: Kvinnen (44) var bare 80 meter unna Regjeringskvartalet da bomben gikk av 22. juli 2011 og sliter med hørselen i dag. 16. august i år startet Kontoret for voldsoffererstatning saksbehandlingen av hennes sak.
FOTO: Morten Holm / NTB scanpix
80 METER UNNA BOMBEN: Kvinnen (44) var bare 80 meter unna Regjeringskvartalet da bomben gikk av 22. juli 2011 og sliter med hørselen i dag. 16. august i år startet Kontoret for voldsoffererstatning saksbehandlingen av hennes sak. FOTO: Morten Holm / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen (44) Dagbladet har vært i kontakt med var bare 80 meter fra bomben da den gikk av i Regjeringskvartalet 22. juli 2011.

- Jeg kom ut fra en restaurant og var på vei mot Regjeringskvartalet. Jeg føler meg heldig i dag som kom unna fra det slik jeg gjorde, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Som følge av eksplosjonen sliter hun i dag med øresus og nedsatt hørsel.

- Jeg har sluttet å høre på musikk og hører nærmest ingenting i store folkemengder med mye lyd, forteller hun.

Hun er av mange som har rett på oppreisningserstatning etter terrorangrepene. Sammen med sin bistandsadvokat, advokat Ketil Magnus Berg i advokatfirmaet Furuholmen, henvendte hun seg til Kontoret for voldsofferstatning i juli og etter litt korrespondanse på e-post om hva søknaden skulle gjelde, startet saksbehandlingen fredag 16. august, forteller Berg.

- Fem dager senere, onsdag 21. august, var vedtaket klart, sier han.

- Eksemplarisk Kvinnen ble tilkjent 200 000 kroner i oppreisning og 15 000 kroner for dekning av advokatbistand. Berg beskriver det som saksbehandlingstid i ekpressfart.

- Jeg er mektig imponert over saksbehandlingstiden. Offentlige kontorer bruker jo ofte endel tid, så dette var eksemplarisk. Det er flott at de prioriterer 22. juli-sakene så høyt, slik at ofrene kan forsøke å se fremover, sier advokaten til Dagbladet.

- Jeg er også fornøyd med erstatningsutmålingen. Min klient var svært nær bomben i regjeringskvartalet, og er preget av angrepet, sier han videre.

Også 44-åringen er fornøyd med den korte tida.

- Det er jo en stund siden 22. juli 2011 nå, men når det først skjedde noe, gikk det veldig raskt, sier hun til Dagbladet.

- 1200 saker, 263 millioner Direktør Marit Zahl Jonassen hos Kontoret for voldsoffererstatning synes det er hyggelig med ros.

- Det er hyggelig å høre, men vi må nok innrømme at alle saker ikke går like fort. Samtidig forsøker vi å gjøre saksbehandlingstiden så kort som mulig og vi håper det kan bidra til at ofrene kommer seg videre i livene sine, sier Jonassen til Dagbladet.

Hun opplyser at per dags dato har de behandlet 1200 saker knyttet til 22. juli-terroren. Kontoret for voldsoffererstatning har utbetalt rundt 263 millioner kroner i erstatning etter terrordagen, 200 i forbindelse med Utøya og resten gjelder Regjeringskvartalet.

- Vi er a jour med oppreisningserstatningen, så vil sakene som gjelder økonomisk tap, tap av studier og lignende komme etter hvert, sier hun.

16 flere folk Etter 22. juli har Kontoret for voldsoffererstatning fått økte bevillinger slik at de nå er 24 saksbehandlere i stedet for åtte før sommerferien 2011 og to team har jobbet kun med terrorerstatninger. 22. juli-sakene skiller seg litt fra de fleste ordinære sakene. Faktaene i saken er klare og det foreligger rettskraftig dom.

I 22. juli-saken har man i tillegg gjennomført et pilotprosjekt med en rekke saker som har satt standard for de øvrige erstatningssakene.

- Dette er faktorer som gjør behandlingene mer effektiv, sier Jonassen

IMPONERT: Den erfarne advokaten Ketil Magnus Berg hos advokatfirmaet Furuholmen har aldri opplevd maken til kjapp saksbehandlingstid i det offentlige, sier han. 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
IMPONERT: Den erfarne advokaten Ketil Magnus Berg hos advokatfirmaet Furuholmen har aldri opplevd maken til kjapp saksbehandlingstid i det offentlige, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer