22. juli-offer får redusert erstatning

Bekir Güvenc, som gikk forbi regjeringskvartalet da bomben smalt, får redusert erstatning fordi han ikke var ansatt i regjeringskvartalet.

FÅR MINDRE:  Bekir Güvenc får 155 000 mindre enn han burde fordi han ikke var ansatt i regjeringskvartalet da bomben smalt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FÅR MINDRE: Bekir Güvenc får 155 000 mindre enn han burde fordi han ikke var ansatt i regjeringskvartalet da bomben smalt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge tabellen fra Statens sivilrettsforvaltning som er unntatt offentlighet, skulle Güvenc ha fått 200 000 kroner i oppreisning. Güvenc tilhører gruppen som betegnes som lettere skadd, men får bare 45 000 kroner, 155 000 mindre enn han burde, skriver VG.

Årsaken er altså at han ikke er ansatt i regjeringskvartalet.

- I føringene fra Erstatningsnemnda er det ikke gjort forskjell på ansatte eller ikke-ansatte. Nå bryter Kontoret for voldsoffererstatning (KFV) med føringene, sier Güvencs bistandsadvokat Klaus Munkeby.

Munkeby har skrevet en klage til KFV der han peker på at tilfeldige ofre ikke skal ha et dårligere rettsvern enn de ansatte i statsforvaltningen.

Så langt har KFV fattet vedtak i 635 saker som er relatert til 22. juli. Hittil har staten betalt ut 152 millioner kroner, primært til oppreisning, skriver avisa.

De 14 såkalte pilotsakene er plukket ut som prinsipielt viktige og danner utgangspunkt for utmåling av oppreisning til det store antallet ofre etter terrorhandlingene. I to av sakene er ofrene tilkjent 200 000 kroner i oppreisning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer