FÅR MINDRE:  Bekir Güvenc får 155 000 mindre enn han burde fordi han ikke var ansatt i regjeringskvartalet da bomben smalt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FÅR MINDRE: Bekir Güvenc får 155 000 mindre enn han burde fordi han ikke var ansatt i regjeringskvartalet da bomben smalt. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

22. juli-offer får redusert erstatning

Bekir Güvenc, som gikk forbi regjeringskvartalet da bomben smalt, får redusert erstatning fordi han ikke var ansatt i regjeringskvartalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tabellen fra Statens sivilrettsforvaltning som er unntatt offentlighet, skulle Güvenc ha fått 200 000 kroner i oppreisning. Güvenc tilhører gruppen som betegnes som lettere skadd, men får bare 45 000 kroner, 155 000 mindre enn han burde, skriver VG.

Årsaken er altså at han ikke er ansatt i regjeringskvartalet.

- I føringene fra Erstatningsnemnda er det ikke gjort forskjell på ansatte eller ikke-ansatte. Nå bryter Kontoret for voldsoffererstatning (KFV) med føringene, sier Güvencs bistandsadvokat Klaus Munkeby.

Munkeby har skrevet en klage til KFV der han peker på at tilfeldige ofre ikke skal ha et dårligere rettsvern enn de ansatte i statsforvaltningen.

Så langt har KFV fattet vedtak i 635 saker som er relatert til 22. juli. Hittil har staten betalt ut 152 millioner kroner, primært til oppreisning, skriver avisa.

De 14 såkalte pilotsakene er plukket ut som prinsipielt viktige og danner utgangspunkt for utmåling av oppreisning til det store antallet ofre etter terrorhandlingene. I to av sakene er ofrene tilkjent 200 000 kroner i oppreisning.

Klaus Munkeby understreker at formålet med pilotsakene var nettopp å sørge for likebehandling og en forenklet prosess i et kolossalt sakskompleks.

(NTB)