22. juli-programmet på Utøya er klart

1000 gjester, men ingen fellesmarkering på årsdagen.

SPLITTET: AUF inviterer 1000 gjester og to statsministre til Utøya 22. juli. Flere av de etterlatte savner fortsatt et fellesarrangement til mine om ofrene. 

Foto: Wibecke Lie / NTB Scanpix
SPLITTET: AUF inviterer 1000 gjester og to statsministre til Utøya 22. juli. Flere av de etterlatte savner fortsatt et fellesarrangement til mine om ofrene. Foto: Wibecke Lie / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister og arbeiderpartileder Jens Stoltenberg er en selvskreven gjest når ungdomspartiet markere årsdagen for terrorangrepet som kostet 69 deltakere på fjorårets sommerleir livet.

I tillegg skal Danmarks Helle Thorning-Schmidt hilse på vegne av de internasjonale gjestene som kommer til øya.

1000 gjester Også AUF-leder Eskil Pedersen og LO-leder Roar Flåthen skal tale under minnestunden, som skal sendes på TV. Det er ventet rundt 1.000 besøkende til AUF-arrangementet om ettermiddagen 22. juli.

- Det har vært et sterkt ønske at AUF får mulighet til å samles på ettårsdagen for å minnes våre venner, være sammen og markere alt det viktige Utøya er for oss. AUF vil derfor avholde Utøyadagen 2012 både for dem som var der 22. juli i fjor, men også alle de andre som er en del av vårt fellesskap, blant dem de mange nye medlemmene våre, sier Eskil Pedersen.

Ingen fellesmarkering Det blir imidlertid ikke noe fellesarrangement med de pårørende og etterlatte, slik flere av disse har uttrykt et sterkt ønske om.

Dagbladet har tidligere avslørt den bitre striden mellom flere av de pårørende og AUF. Nylig sendte flere av de etterlatte et brev til statsminister Jens Stoltenberg hvor de ba om hjelp. Disse pårørende ønsker et fellesarrangement.

- Vi ber innstendig at tema for ett års markering er fellesskap. Vi ønsker å omringe Utøya med mammaer, pappaer, ektefeller, søsken, øvrig familie og venner. Vi ønsker å stå hånd i hånd i fellesskap, å minne de umistelig vi har mistet sammen med de ungdommer og voksne som de tilbrakte sine siste dager sammen med. Vi vil hedre våre falne! skriver de i brevet.

De pårørende etter de 69 ofrene på Utøya får anledning til å møtes på Utøya tidlig på morgenen eller på kvelden 22. juli. Ifølge informasjon som tidligere er sendt ut, vil øya være forbeholdt AUFs aktiviteter mellom klokka 12 og 17.

(Dagbladet/NTB)