- 22. juli var ikke slutten på noen ting

De var på Utøya og overlevde. Nå ser de tilbake på hvordan terroren har forandret dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brage Sollund (23) fra Tromsø:
- Det er to år siden terroren rammet Utøya nå, og jeg har ikke levd et veldig langt liv, så det er en stor del av meg. Jeg merker at 22. juli har formet meg, men det tror jeg ikke man kan komme utenom. Det har vært tunge stunder der jeg har fått hjelp av psykolog, men jeg har stått i jobb hele tiden. Man får en større politisk bevissthet etter en slik hendelse, og jeg blir vel kanskje litt mer forbanna på urettferdighet nå. Det tror jeg 22. juli har hatt mye å si for.

Aslak Klungseth Brattset (17) fra Bodø:
- Tiden etter 22. juli har vært vanskelig, men jeg har også lært veldig mye. Jeg skal jobbe med barn og unge når jeg er ferdig utdannet, og jeg har fått med meg erfaringer jeg tror jeg vil kunne dra nytte av når den tid kommer. Det har også vært en fin tid etter 22. juli, med godt samhold blant AUF-erne. Man kan prate om alt etter det. Jeg føler også at situasjonen har vært i overkant positiv hvertfall det siste året. Men jeg merker at ting går mer inn på meg nå enn før, for eksempel når jeg leser om bomber i Irak. 22. juli har nok gjort meg mer reflektert, og jeg tror også at jeg har blitt mer forsiktig med hva jeg sier.

Chris Jørgensen (20) fra Hammerfest:
- Det har vært tungt, men som alt annet kommer man seg sakte men sikkert over det. Jeg kjenner at det går den rette veien selv om minnene kommer tilbake av og til. Men 22. juli er ikke noe jeg går og tenker på hele tiden, selv om det har påvirket hverdagen min. Skolen har ikke gått så bra, men jeg har jobbet hele tiden. Jeg jobber på samme sted som før, og jobben har tatt hensyn til meg. Jeg tror jeg har fått mer forståelse for andre etter 22. juli.

Helen Ingrid Andreassen (23) fra Oslo:
- Det var litt rart å være tilbake på AUF-leir på Gulsrud i år, men jeg opplevde at de fleste syntes det var fint. Det er veldig fint å få felleskapet tilbake. Jeg merker at jeg har blitt mer bevisst på hva som er viktig for meg etter 22. juli, og at det er viktig å ta vare på felleskapet. Jeg føler også at jeg har blitt ennå mer politisk engasjert og fått en sterkere tilknytning til AUF. 22. juli var en oppvekker på hvor viktig politikk er, og det tror jeg mange nå har forstått. 22. juli var ikke slutten på noenting.

Tuva Svendsen (18) fra Karasjok:
- Den første tiden etter 22. juli var jeg i sjokk, så var det en tid mye stress med blant annet begravelser. Etter det har det gått litt opp og ned for meg, med flere faser jeg har måttet bearbeide meg gjennom. For eksempel bare det å klare å dra på festival igjen, og lære at ting er trygt på nytt. Vi har kommet oss gjennom dette sammen, og jeg har fått mange nære venner. Jeg har lært å kjenne meg selv bedre, og jeg har blitt mer bevisst på hva rasisme og fremmedfrykt kan føre til. Jeg har følt det på kroppen.

Kristine Sverdrup (21) fra Nes:
- Det har gått veldig opp og ned for meg, som en berg-og-dal-bane som aldri tar slutt. Men siden oktober har det gått bedre. Jeg har mye mer kontroll over meg selv, og jeg klarer å styre følelsene bedre. Nå går det egentlig veldig bra. I den første tiden fikk jeg veldig mye mer lyst til å drive med politikk hele tida, men jeg har også endret meg som person. Jeg setter mer pris på ting, og er bevisst på at vi er heldige som bor i dette landet. Jeg er opptatt av å smitte gleden videre, vi har mange grunner til å være glade. I forhold til terror er jeg blitt mer bevisst på hvor mye som skjer i verden og som glemmes. Jeg har fått mer perspektiv på ting.

Munir Jaber (23) fra Oslo:
- For å være helt ærlig vet jeg ikke hvordan 22. juli har forandret meg enda. I tiden rett etter snudde vi oss mot hverandre og ga hverandre omsorg. I det stille stilte jeg meg spørsmålet: Kommer jeg til å bli den samme sprudlende og gira Munir igjen? Det har heldigvis kommet tilbake. 22. juli ble et vendepunkt for meg som person. Det gikk opp for meg hva slags krefter det finnes der ute, krefter som vil tie ungdom som kjemper for et rettferdig samfunn. Reaksjonen ble å jobbe enda hardere for det samfunnet. Vi har rettigheter i Norge vi tar for gitt. Pappa sa alltid: det er ikke de tingene du kan kjøpe  som teller Munir. Han har helt rett.

Det blir i dag arrangert flere markeringer for å minne om terroren som rammet Norge 22. juli 2011. Statsminister Jens Stoltenberg deltar på flere av dem.

Brage Sollund (23) fra Tromsø. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Kristine Sverdrup (21) fra Nes. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
Munir Jaber (23) fra Oslo. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Aslak Klungseth Brattset (17) fra Bodø. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Tuva Svendsen (18) fra Karasjok. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Chris Jørgensen (20) fra Hammerfest. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Helen Ingrid Andreassen (23) fra Oslo. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet