Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 2,2 millioner barn dør ved fødsel eller første dag

Halvparten av dem kunne vært reddet med kyndig fødselshjelp, ifølge en ny rapport fra Redd Barna.

HØYE DØDSTALL FOR NYFØDTE: På dette bildet tatt på et lokalt sykehus i Shivpuri i India i november 2013, holder en kvinne sitt nyfødte barn. India topper en grim statistikk: Landet står for 29 prosent av nyfødtedødsfall første dag globalt - over 309 000 barn dør årlig. Foto: Roberto SCHMIDT/  AFP PHOTO
HØYE DØDSTALL FOR NYFØDTE: På dette bildet tatt på et lokalt sykehus i Shivpuri i India i november 2013, holder en kvinne sitt nyfødte barn. India topper en grim statistikk: Landet står for 29 prosent av nyfødtedødsfall første dag globalt - over 309 000 barn dør årlig. Foto: Roberto SCHMIDT/ AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten lanseres over hele verden tirsdag. I rapporten «Ending Newborn Deaths» heter det at 1 million barn dør i løpet av sin første levedag, i tillegg til 1,2 millioner som dør under fødselen av forhold som ikke registreres i statistikken over barnedødelighet.

- Det aller viktigste tiltaket for at flere nyfødte skal overleve, er å sikre at en jordmor eller annen kyndig helsearbeider er til stede ved alle fødsler, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang, i en pressemelding.

- Den kritiske mangelen på kvalifiserte helsearbeidere i verden gjør at den positive utviklingen i kampen mot barnedødelighet stopper opp, tilføyer hun.

I rapporten kommer det fram at Pakistan er det landet i verden hvor flest barn dør under fødsel og første levedag; over 200 000 dør årlig.

Pakistan er et land med stor ulikhet i tilgang til helsetjenester.

Den rike delen av befolkningen har fem ganger større sannsynlighet for å føde med en helsearbeider til stede enn den fattige delen.

700 dager før FNs tusenårsmål skal være nådd, går nyfødtdødeligheten i feil retning, konkluderer rapporten.

(NTB)

Hele Norges coronakart