HØYE DØDSTALL FOR NYFØDTE: På dette bildet tatt på et lokalt sykehus i Shivpuri i India i november 2013, holder en kvinne sitt nyfødte barn. India topper en grim statistikk: Landet står for 29 prosent av nyfødtedødsfall første dag globalt - over 309 000 barn dør årlig. Foto: Roberto SCHMIDT/  AFP PHOTO
HØYE DØDSTALL FOR NYFØDTE: På dette bildet tatt på et lokalt sykehus i Shivpuri i India i november 2013, holder en kvinne sitt nyfødte barn. India topper en grim statistikk: Landet står for 29 prosent av nyfødtedødsfall første dag globalt - over 309 000 barn dør årlig. Foto: Roberto SCHMIDT/ AFP PHOTOVis mer

- 2,2 millioner barn dør ved fødsel eller første dag

Halvparten av dem kunne vært reddet med kyndig fødselshjelp, ifølge en ny rapport fra Redd Barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten lanseres over hele verden tirsdag. I rapporten «Ending Newborn Deaths» heter det at 1 million barn dør i løpet av sin første levedag, i tillegg til 1,2 millioner som dør under fødselen av forhold som ikke registreres i statistikken over barnedødelighet.

- Det aller viktigste tiltaket for at flere nyfødte skal overleve, er å sikre at en jordmor eller annen kyndig helsearbeider er til stede ved alle fødsler, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang, i en pressemelding.

- Den kritiske mangelen på kvalifiserte helsearbeidere i verden gjør at den positive utviklingen i kampen mot barnedødelighet stopper opp, tilføyer hun.

I rapporten kommer det fram at Pakistan er det landet i verden hvor flest barn dør under fødsel og første levedag; over 200 000 dør årlig.

Pakistan er et land med stor ulikhet i tilgang til helsetjenester.

Den rike delen av befolkningen har fem ganger større sannsynlighet for å føde med en helsearbeider til stede enn den fattige delen.

700 dager før FNs tusenårsmål skal være nådd, går nyfødtdødeligheten i feil retning, konkluderer rapporten.

(NTB)