SNAPCHAT: Videoer fra beboere i byen Charleston i USA viser hvordan orkanen Dorian nå feier over østkysten av USA. Video: Privat/Snapchat/Nicolai Delebekk Vis mer

2,2 millioner masseevakueres

Orkanen Dorian har tatt 20 menneskeliv. Nå har orkanen blitt oppjustert til kategori 3, og Sør Carolina er allerede rammet.

Publisert

Søndag traff kategori 5-orkanen Dorian Bahamas med full styrke. Hus er blitt kvestet, biler og båter er blitt kastet rundt, mens hele nabolag er blitt oversvømt. I tillegg har orkanen kostet minst 20 personer livet, opplyser lokale myndigheter.

Redningsarbeidet i området er svært krevende, noe som gjør at statsminister Hubert Minnis forventer at tallet vil stige ytterligere.

- Vi står midt i en av de største nasjonale krisene i landets historie, uttaler han, ifølge Washington Post.

DORIAN: 2,2 millioner mennesker langs kysten av Florida, Georgia, og både Nord- og Sør Carolina har blitt bedt om å evakuere. Vis mer

17 av de omkomne er blitt funnet på Abaco-øyene, mens de tre andre er blitt funnet på Grand Bahama.

- Vi opplever en helt fryktelig tragedie, med tanke på at flere liv har gått tapt. Og vi har ennå ikke gått fra dør til dør, sier helseminister Duane Sands til NBC News.

DORIAN: Slik er Dorian plassert torsdag morgen, norsk tid. Orkanen beveger seg fra Bahamas mot kysten av USA. Foto: National Hurricane Center
DORIAN: Slik er Dorian plassert torsdag morgen, norsk tid. Orkanen beveger seg fra Bahamas mot kysten av USA. Foto: National Hurricane Center Vis mer

Masseevakuering

Florida ser ut til å ha unngått å bli truffet direkte, men orkanen er ventet å passere svært nære kysten av Georgia og Sør Carolina torsdag, samt at den muligens kan ramme Nord Carolina de følgende dagene.

2,2 millioner mennesker langs kysten av Florida, Georgia, og både Nord- og Sør Carolina har blitt bedt om å evakuere. I Nord Carolina har nesten 400 000 fått beskjeden om å evakuere.

- Ikke vær tøff. Kom deg ut, sier Carlos Castillo, leder i Federal Emergency Management Agency, til LA Times.

Like før klokka 08 norsk tid (02 lokal tid), melder nødetatene i Charleston i Sør Carolina at Dorian allerede har ført med seg store vannmengder og skapt flom i området.

- Hold dere unna veiene. Nesten halvparten av alle flomrelaterte dødsfall skjer i biler, opplyser nødetatene.

Videoer på sosiale medier viser at deler av Charleston er dekket av store mengder vann.

200 000 uten strøm

Myndighetene i Charleston rapporterer om vindkast på 56 kilometer i timen. I Winyah Bay er vindstyrken på 80 km/t.

Orkanen, som har en vindstyrke på 185 km/t, har dermed ikke nådd Sør Carolina med full styrke.

Alle broer i området har fått gult farevarsel grunnet kraftige vindkast. Dette betyr at myndighetene oppfordrer bilister til å være svært varsomme om de må kjøre over broer, og anbefaler lastebiler og traktorer, samt biler med henger, å unngå de høyeste broene helt.

Ifølge CNN er 200 000 personer i Georgia og Sør Carolina uten strøm. 194 000 av dem bor i Sør Carolina.

FORBEREDER SEG: Slik det ser ut nå er det North og South Carolina, samt Georgia, som forbereder seg på Dorian. Florida slipper med skrekken. Foto: National Hurricane Center
FORBEREDER SEG: Slik det ser ut nå er det North og South Carolina, samt Georgia, som forbereder seg på Dorian. Florida slipper med skrekken. Foto: National Hurricane Center Vis mer

- Apokalyptisk

Orkanen har det siste døgnet befunnet seg i kategori 2, men torsdag morgen melder Washington Post at den igjen er i kategori 3, og at den befinner seg «farlig nærme» USAs kyst.

Dorians ødeleggelser på Bahamas har vært katastrofale.

- Det er total ødeleggelse. Apokalyptisk. Vi må starte på nytt, sier Lia Head-Rigby, som jobber i en lokal orkanavlastningsgruppe, og som har fløyet over de hardt rammede Abaco-øyene.

Er du rammet av Dorians herjinger? Tips oss på 2400@db.no

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer