UIDENTIFISERTE DØDE: I Kripos' register finnes det 22 døde personer ingen vet hvem er. -  Fem av likene er funnet ved grenseområdene til Danmark og Sverige, og kan derfor ha relevans til Norge. De ytterligere 17 uidentifiserte døde personene er funnet her i landet, sier presseansvarlig hos Kripos, Ida Dahl Nilssen til Dagbladet.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UIDENTIFISERTE DØDE: I Kripos' register finnes det 22 døde personer ingen vet hvem er. - Fem av likene er funnet ved grenseområdene til Danmark og Sverige, og kan derfor ha relevans til Norge. De ytterligere 17 uidentifiserte døde personene er funnet her i landet, sier presseansvarlig hos Kripos, Ida Dahl Nilssen til Dagbladet. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

22 norske dødsmysterier

Her er Kripos' liste over landets uidentifiserte lik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verken de døde kroppene deres eller eiendelene de etterlot seg har gitt politiet nok informasjon til å fastslå hvem de var.

Per nå jobber Kripos med å finne identiteten til 22 personer som er funnet døde i Norge eller rett ved norskegrensa.

Det opplyser presseansvarlig Ida Dahl Nilssen hos Kripos overfor Dagbladet.

- Vi har 22 uløste saker i vårt register. Fem av likene er funnet ved grenseområdene til Danmark og Sverige, og kan derfor ha relevans til Norge. De ytterligere 17 uidentifiserte døde personene er funnet her i landet, sier Dahl Nilssen.

Tre av de 17 uidentifiserte kroppene som er funnet i Norge er kvinner, mens 12 er menn. De siste to har man ikke klart å fastslå kjønn på.

Kripos liste over uidentifiserte kropper ble sist oppdatert fredag.

Uidentifiserte lik
• Agder politidistrikt 2008: En kvinne på mellom 30 og 50 år ble funnet i strandkanten ved Kalvøya, Lillesand.

• Haugaland og Sunnhordland politidistrikt 1993: Mann mellom 40 og 50 år funnet i Karmsundet.

DYKKERMYSTERIUM: Liket av en mann ble funnet inne i denne våtdrakta, som hadde skylt i land på Lista i Vest-Agder 2. januar i år. Han er sjekket mot savnetmeldinger og DNA-register i Europa, foreløpig uten treff. Foto: Kripos
DYKKERMYSTERIUM: Liket av en mann ble funnet inne i denne våtdrakta, som hadde skylt i land på Lista i Vest-Agder 2. januar i år. Han er sjekket mot savnetmeldinger og DNA-register i Europa, foreløpig uten treff. Foto: Kripos Vis mer

• Nord-Trøndelag 2006: Mann. Benrester skyllet i land i Flatanger.

• Hedmark politidistrikt 2004: Ukjent kjønn, deler av menneske funnet ved Harasjøen, Stange.

• Rogaland politidistrikt 2001: Beinrester funnet i forbindelse med en redningsaksjon ved Prekestolen. Kan ha ligget lenge.

• Sør-Trøndelag politidistrikt 2005: Skjelettdeler skyllet i land ved Lyngøy. Stammer fra mann, ca. 40 år.

• Romerike politidistrikt 1997: Mann funnet ved Elnes stasjon.

• Oslo politidistrikt 1995: Kvinne funnet på Plaza hotell, Oslo

• Gudbrandsdal politidistrikt 2010: En mann på 40-50 år ble funnet ved bredden av Gudbrandsdalslågen.

TURGÅER: 
Den 28. februar i år ble det funnet en død mann på ei ubebodd hytte på Rønvikfjellet i Bodø. Politiet har siden stått fullstendig uten spor i saken. Dette er skoene mannen hadde på seg da han ble funnet.
Foto: Salten politikammer
TURGÅER: Den 28. februar i år ble det funnet en død mann på ei ubebodd hytte på Rønvikfjellet i Bodø. Politiet har siden stått fullstendig uten spor i saken. Dette er skoene mannen hadde på seg da han ble funnet. Foto: Salten politikammer Vis mer

• Rogaland politidistrikt 1986: Skjelettrester fra mann funnet i Jøsenfjorden.

• Nordre Buskerud 1992: Rester av en mann funnet ved Ustaoset, Hol.

• Rogaland 2013: Mann. Funn av benrester under prekestolen i Rogaland.

• Gudbrandsdal 2009: En kvinne funnet på vei til Leirvassbu. Kan være tredje person etter en ulykke på isbreen i 1945.

• Oslo politidistrikt 2014: Mann. Funnet på Vippetangen.

• Østfold 2014: Mann ved Hvaler.

• Agder 2015: Mann. Funn av lik utenfor Farsund.

SEKK PÅ RYGGEN: Turgåeren som ble funnet i Bodø hadde denne sekken på seg. Politiet aner ikke hvem mannen er, hvor lenge han har vært død, eller hvorfor han befant seg på Rønvikfjellet. Foto: Salten politikammer
SEKK PÅ RYGGEN: Turgåeren som ble funnet i Bodø hadde denne sekken på seg. Politiet aner ikke hvem mannen er, hvor lenge han har vært død, eller hvorfor han befant seg på Rønvikfjellet. Foto: Salten politikammer Vis mer

• Salten 2015: Mann. Funnet ved hytte utenfor Bodø.

• I tillegg har Kripos i sitt register tre saker fra Sverige og to fra Danmark. Disse er registrert hos Kripos ettersom funnene er gjort i grenseområdene.

Alt registreres ID-gruppa ved Kripos håndterer rutinemessig funn av lik og likdeler i Norge. De fleste blir identifisert i løpet av noen dager, mens noen få forblir uidentifisert lenge.

- Når det ikke er mer informasjon å hente fra funnet, er vi avhengig av at det kommer inn en savnetmelding som matcher, sier presseansvarlig Dahl Nilssen.

Noen av sakene kan bli løst, mens det også kan komme nye saker inn. Derfor er tallet flyktig, opplyser hun.

- Et fellestrekk for saker som forblir uidentifiserte lenge er at det er personer som ikke er meldt savnet i Norge, typisk utlendinger uten noe nettverk her i landet, sier Dahl Nilssen.

Vanligvis gir funn av en død kropp mye informasjon: Hud- og hårfarge, tenner som kan sjekkes mot tannlegedata, tatoveringer, operasjonsarr og eventuelle benbrudd på skjelettet.

Alt registreres i savnetregisteret, og formidles til Interpol, som igjen formidler likfunninformasjonen til andre lands savnetregistre.

INGEN OPPLYSNINGER OM DØD MANN: Over enn tre måneder etter at en død mann ble funnet på en hytte i Bodø, står politiet helt uten opplysninger om mannens identitet. Politiadvokat Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt forteller at det ikke finnes noen savnetmeldinger som passer til mannen, verken lokalt eller nasjonalt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
INGEN OPPLYSNINGER OM DØD MANN: Over enn tre måneder etter at en død mann ble funnet på en hytte i Bodø, står politiet helt uten opplysninger om mannens identitet. Politiadvokat Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt forteller at det ikke finnes noen savnetmeldinger som passer til mannen, verken lokalt eller nasjonalt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Men noen saker er altså vanskeligere å løse.

Turgåeren Det siste oppdagede uidentifiserte liket i Norge, var en mann som i februar i år ble funnet død på ei forfallen hytte på Rørvikfjellet i Bodø.

Han antas i 60- eller 70-årene, og hadde på seg en mellomstor ryggsekk av merket Quechua Forclaz 40 Air.

- Vi er ikke kommet noe nærmere å finne en identitet på avdøde. Det er ingen savnetmeldinger som passer til beskrivelsen av ham, verken lokalt eller nasjonalt. Og det er heller ikke kommet inn noen tips om hvem han kan være basert på beskrivelser vi har gitt av ham og klærne han hadde på seg, sier politiadvokat Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt til Dagbladet.

- Det antas derfor at dette dreier seg om en utenlandsk person, legger han til.

Dykkeren Den 2. januar i år fant en turgåer et lik ved Jøllestø på Lista. Restene av kroppen inne i dykkerdrakta som ble skyldt i land, bar preg av å ha ligget lenge i vannet.

Også her har politiet hatt svært få spor å gå etter. Kroppen hadde ingen identifiserbare kjennetegn, og ingen var meldt savnet lokalt.

En sjekk mot det norske savnetregisteret ga heller ingen treff.

- Vi vet at vedkommende ikke er meldt savnet i Norge, det er også sjekket mot internasjonale savnetregister uten resultat, sa lensmann i Farsund, Kåre Unhammer til Dagbladet.

Leder for ID-gruppa i Kripos, Per Angel fortalte at det også ble tatt DNA-prøver av mannen.

- Han har vært lenge i vannet, men jeg tror ikke det dreier seg om lenger enn et år. Det er trolig ikke en nordmann, men trolig en utlending som har kommet med strømmen, sa Angel.

Dobbeltmysterium 570 kilometer unna, på øya Texel i Nederland ble en annen person funnet død i en våtdrakt.

Dykkerdraktene ble kjøpt i samme sportsbutikk i den franske havnebyen Calais i oktober.

Politiet i Nederland mener de to avdøde var illegale innvandrere som har forsøkt å svømme, eller padle over Den engelske kanal, fra Calais til Storbritannia.

Begravet på kirkegården I 2010 fant en fisker et lik i Laugen, rett sør for utløpet av Frya elv, like over grensa mellom Ringebu og Sør-Fron i Gudbrandsdalen.

Vedkommende ligger i dag begravet på Ringebu kirkegård, som den eneste ukjente, skriver avisa Dølen.

Når Kripos har gjort det som er mulig frigir de nemlig liket slik at det kan gravlegges, forklarer Dahl Nilssen i Kripos overfor Dagbladet.

- Det er lokalt politi som håndterer dette, og kommunen hvor liket er funnet vil bistå med en begravelse, sier hun.

LEDER ID-GRUPPA: 
Det er ID-gruppa i Kripos som rutinemessig håndterer funn av uidentifiserte lik og likdeler i Norge. Den ledes av Per Angel. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
LEDER ID-GRUPPA: Det er ID-gruppa i Kripos som rutinemessig håndterer funn av uidentifiserte lik og likdeler i Norge. Den ledes av Per Angel. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet Vis mer

Mannen som ble funnet ved Frya ble begravd i all hast etter å ha ligget på et fryselager i fire år, ifølge Dølen.

- Vi visste ikke hvem som ble funnet, derfor ble liket sendt til Rettsmedisinsk Institutt for identifisering, sier politiførstebetjent Kai Tore Førlandsås til avisa.

Men instituttet fant aldri ut hvem det var som ble funnet. Det var ingen DNA i arkivet å sammenligne med.

Liket var også av en slik beskaffenhet at man ikke hadde noen tannstatus å sammenlikne med. Det nærmeste man kom var at det var en mann i alderen 35 til 45 år.

BEGRAVET HER: En uidentifisert død mann, som ble funnet ved  utløpet av Frya elv, like over grensen mellom Ringebu og Sør-Fron i Gudbrandsdalen i 2010, ligger begravet på Ringebu kirkegård. Han er kirkegårdens eneste ukjente.
Foto: © Svein Grønvold / NN / Samfoto
BEGRAVET HER: En uidentifisert død mann, som ble funnet ved utløpet av Frya elv, like over grensen mellom Ringebu og Sør-Fron i Gudbrandsdalen i 2010, ligger begravet på Ringebu kirkegård. Han er kirkegårdens eneste ukjente. Foto: © Svein Grønvold / NN / Samfoto Vis mer