22 personer stråleskadd

Mulig nedsmelting i Fukushima.

MÅ BESKYTTE SEG:  Arbeidere i beskyttelsesdrakter i nærheten av de jordskjelvrammede atomkraftverkene i Fukushima nord i Japan. 22 personer har stråleskader. Foto: REUTERS / Kim Kyung-Hoon / SCANPIX
MÅ BESKYTTE SEG: Arbeidere i beskyttelsesdrakter i nærheten av de jordskjelvrammede atomkraftverkene i Fukushima nord i Japan. 22 personer har stråleskader. Foto: REUTERS / Kim Kyung-Hoon / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil 190 mennesker kan ha blitt utsatt for radioaktiv stråling ved de jordskjelvrammede atomkraftverkene i Fukushima. Nedsmelting kan ha forekommet ved to reaktorer, advarer Japans regjering.

22 har stråleskader Det er allerede bekreftet at minst 22 personer er påført stråleskader, og det er beregnet at antall rammede kan øke til 190, opplyser en japansk tjenestemann. De 190 befant seg innenfor en 10 kilometer radius av de to atomkraftverkene i Fukushima.

Strålingsnivået utenfor ett av de to kraftverkene oversteg søndag de lovlig tillatte grensene, opplyser kraftselskapet TEPCO. Ifølge Japans regjering kan nedsmelting ha forekommet ved to av kraftverkets atomreaktorer.

140.000 evakuerte En reaktor ved atomkraftverket ble lørdag rammet av en kraftig eksplosjon, men eksplosjonen skal ikke ha skadet selve reaktoren. Japanske myndigheter advarer om eksplosjonsfare ved nok en reaktor ved kraftverket, som består av til sammen ti reaktorer.

For å beskytte befolkningen mot radioaktiv stråling er ble innbyggere evakuert i en radius på 20 kilometer rundt kraftverket og 10 kilometer rundt et annet atomkraftverk i Fukushima.

Om lag 140.000 mennesker er berørt av evakueringen, ifølge Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA). Folk som ankommer evakueringssentre blir skannet for radioaktiv stråling.

Radioaktive utslipp I atomreaktor nummer tre i Fukushima 1-kraftverket var brenselstavene i en periode 3 meter over vann som følge av fordampning, opplyser TEPCO ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Dette kan ha forårsaket en nedsmelting, og det er her det er fare for eksplosjon. En lignende situasjon oppsto lørdag i reaktor nummer én.

Myndighetene mener imidlertid at reaktor nummer tre vil kunne tåle en eksplosjon, slik reaktor nummer én gjorde dagen før.

Det er gjennomført kontrollerte utslipp av radioaktiv damp fra reaktor én for å holde trykket i reaktoren under kontroll, og TEPCO hadde søndag planer om å gjøre det samme i reaktor tre. Det er også sluppet ut radioaktiv damp fra en av reaktorene ved det andre atomkraftverket i Fukushima.

Ingen full nedsmelting Japans ambassadør til USA, Ichiro Fujisaki, sier til nyhetskanalen CNN at en av brenselstavene i atomreaktoren delvis er nedsmeltet. Men det er noe helt annet enn en full reaktornedsmelting, understreker ambassadøren.

Ifølge atomekspert Robert Alvarez ved Institute for Policy Studies i USA er det et tegn på «ren desperasjon» når japanerne nå fyller de overopphetede atomreaktorene med sjøvann for å holde temperaturen nede.

- Situasjonen er blitt så desperat at de tilsynelatende ikke har kapasitet til å levere ferskvann eller rent vann til å kjøle ned reaktoren og stabilisere den, og nå, i ren desperasjon, må de ty til sjøvann, sier Alvarez.

Om det ikke lykkes å kjøle ned reaktorene ved hjelp av sjøvann, vil neste skritt bli en «Tsjernobyl-lignende» situasjon hvor man tar i bruk sand og sement, tror atomekspert Peter Bradford.

- Dette er åpenbart et betydelig tilbakeslag for den såkalte atomrenessansen, sier han.
Automatisk stans Problemene ved de to atomkraftverkene skyldes at kjølesystemene brøt sammen da området ble rammet av et voldsomt jordskjelv fredag.

NY EKSPLOSJONSFARE: Også ved reaktor nummer 3 i Fukushima Daiichi-kraftverket, som har problemer med nødkjøleanlegget, kan det komme til å eksplodere, advarer japanske myndigheter søndag. FOTO: REUTERS / Kyodo / SCANPIX
NY EKSPLOSJONSFARE: Også ved reaktor nummer 3 i Fukushima Daiichi-kraftverket, som har problemer med nødkjøleanlegget, kan det komme til å eksplodere, advarer japanske myndigheter søndag. FOTO: REUTERS / Kyodo / SCANPIX Vis mer

Atomreaktorene ble automatisk stanset som følge av jordskjelvet, men mangelen på kjøling innebærer at det likevel er fare for nedsmelting.

Ifølge regjeringens pressetalsmann Yukio Edano er det «stor mulighet» for at nedsmelting kan ha forekommet i reaktor én.

- Når det gjelder reaktor nummer tre, tar vi utgangspunkt i at det er mulighet for at det kan ha forekommet der også, sier han.

(NTB)

MIDT I KATASTROFEN: En kvinne står i ruinene i byen Ishimaki etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan fredag. Foto: REUTERS / Yomiuri Shimbun / SCANPIX
MIDT I KATASTROFEN: En kvinne står i ruinene i byen Ishimaki etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan fredag. Foto: REUTERS / Yomiuri Shimbun / SCANPIX Vis mer