Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

22 til sykehus etter angrep på asylmottak

Angriperne gikk berserk med jernstenger og macheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅLER/OSLO (Dagbladet.no): Til sammen 22 personer havnet på sykehus med skader etter at en svær mobb bevæpnet med jernstenger, macheter og balltrær angrep beboere ved Nordbybråten transittmottak i går kveld. Så langt er ingen pågrepet etter den dramatiske hendelsen på det lille tettstedet Våler i Østfold.

En rekke mottaksbeboere og naboer var seint i går kveld samlet utenfor mottaket, med en betydelig mengde politi og helsepersonell til stede, tydelig preget etter den alvorlige episoden.

Angrepet kan skyldes en gammel konflikt mellom forskjellige etniske og religiøse grupper ved mottaket.

Kom i biler

- 13 havnet på legevakta i Moss, sju ble fraktet til Sykehuset Østfold Fredrikstad, mens én ligger på Ullevål universitetssykehus i Oslo. Skadeomfanget er så langt uklart, sier operasjonsleder Alf Solstad ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.no.

Sykehuset Østfold oppjusterer i natt tallet på skadde med ytterligere én som er kommet inn til Fredrikstad-avdelingen.

- De har brudd-, stikk- og slagskader. Pasientene er stabile, og ingen er livstruende skadd, opplyser Anne Grethe Erlandsen, kommunikasjonsdirektør 
ved helseforetaket.

Operasjonsleder Solstad understreker at det er tidlig i etterforskningen, som vil kreve «nitid arbeid», men det er på det rene at en gruppe biler, med flere personer i hver, i 22.40-tida parkerte utenfor gjerdet på asylmottaksområdet.

OPPSKAKET: En mengde mottaksbeboere og naboer samlet seg utenfor mottaket etter angrepet, tydelig preget av den alvorlige episoden. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
OPPSKAKET: En mengde mottaksbeboere og naboer samlet seg utenfor mottaket etter angrepet, tydelig preget av den alvorlige episoden. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Ifølge Dagbladet.no\'s opplysninger klatret mobben over det høye gjerdet og gikk berserk inne på mottaksområdet med ulike kutt- og slagvåpen. Angriperne skal ha vært tsjetsjenere, og asylsøkerne som ble angrepet, skal ha vært kurdere.

- Jeg kan bekrefte at jernstenger og macheter ble brukt, blant annet lå en del våpen igjen på åstedet, sier operasjonslederen, som verken kan bekrefte eller avkrefte opplysningene om etnisitet.

- Men vi kjenner til at det har vært konflikter mellom disse gruppene tidligere, sier Solstad.

Ville innføre sharialover

For tre år siden kom dype motsetninger ved asylmottaket til overflaten etter flere voldsepisoder som blant annet bunnet i at en gruppe tsjetsjenere ønsket å innføre strenge muslimske sharialover ved mottaket; det skulle blant annet være forbudt å gå i kortbukser inne på mottaket.

Det er foreløpig ukjent om gårsdagens episode har sammenheng med det som skjedde den gang.

Angriperne hadde forsvunnet da politiet, med skjold og køller, kom til stedet, og foreløpig er ingen verken pågrepet eller etterlyst i forbindelse med saken. Østfolds-politiet prioriterer etterforskningen av den alvorlige hendelsen høyt.

- Det blir en lang og nitid etterforskning med åstedsundersøkelser og avhør. Vi har mange vitner og skadde som skal avhøres, men på grunn av språkproblemer må mesteparten av disse foregå med tolk, sier operasjonsleder Solstad.

image: 22 til sykehus etter angrep på asylmottak

Etterforskningen skal formelt overføres til lensmannen i Våler.

- Men han vil få støtte fra politistasjonen i Moss på grunn av sakens omfang, forsikrer operasjonsleder Alf Solstad.

GODT UTSTYRT: Politiet tok ingen sjanser og rykket ut med fullt opprørsutstyr. Men da de kom til åstedet, var angriperne forduftet.
OMSTRIDT MOTTAK: Nordbybråten transittmottak har opplevd problemer tidligere; for tre år siden var situasjonen i ferd med å komme helt ut av kontroll etter en rekke episoder som blant bunnet i etniske og religiøse konflikter. Her mottaksleder Ole Morten Lyng.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media