Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

220 - 215 for helsereform i USA

Obama-triumf i natt - kan bli verre i senatet.

SEIRET: Majoritetsleder Steny Hoyer, ordstyrer i representantenes hus Nancy Pelosi, og demokrat John Larson gleder seg over seieren i natt. Foto: Brendan Smialowski/Getty Images/AFP/SCANPIX
SEIRET: Majoritetsleder Steny Hoyer, ordstyrer i representantenes hus Nancy Pelosi, og demokrat John Larson gleder seg over seieren i natt. Foto: Brendan Smialowski/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): President Barack Obamas kan puste lettet ut etter at hans helsereform ble godkjent i Representantenes hus i natt.

Etter flere timers debatt og flere avstemninger om tillegg og fradrag, gjenstod den viktigste voteringen over selve reformen. 220 representanter stemte for lovforslaget, mens 215 stemte mot. Dermed er den største overhalingen av USAs helsevesen på et halvt århundre ett viktig skritt nærmere å bli virkelighet, og det med bare to stemmer i margin.

Reformen måtte ha minst 218 stemmer for å få det nødvendige flertallet.

En republikaner stemte for
De demokratiske representantene klappet og jublet da forslaget hadde fått de nødvendige stemmene. Én republikaner, Joe Cao fra Louisiana, brøt med sitt parti og stemte «ja», noe som betyr at president Barack Obama formelt sett kan hevde å ha oppnådd en form for tverrpolitisk støtte.

Men den republikanske partiledelsen var snar med å svartmale dagen.

- I dag, med hjelp fra deres liberale allierte i representantenes hus, fikk president Obama og Nancy Pelosi endelig det de har pønsket ut bak lukkede dører de siste månedene: Et statlig drevet helseveseneksperiment som vil øke familienes helsekostnader, øke statsunderskuddet, øke skattene for småbedrifter og middelklassen, og kutte i Medicare, fastslår partiets sentralstyre i en pressemelding.

- Historisk
Presidenten omtaler på sin side avstemningen som historisk og sier han er sikker på at reformen vil bli endelig vedtatt innen utgangen av året. Det gjenstår imidlertid flere hindringer før Obama kan sette sin signatur på lovforslaget. Blant annet må det godkjennes i Senatet, hvor det etter alt å dømme vil bli vanskeligere for Demokratene å sikre det nødvendige flertallet.

En omfattende reform for å skaffe alle amerikanere helseforsikring har vært ett av president Barack Obamas sentrale mål siden han ble valgt for ett år siden. Den foreslåtte helsereformen innebærer at 36 millioner amerikanere som i dag ikke har helseforsikring, vil bli forsikret. I tillegg vil forsikringsselskaper ikke lenger kunne nekte folk dekning fordi de har dårlig helse i utgangspunktet.


Abortmotstandere vant frem

Det ble flertall for det såkalte abortkompromisset som man ventet ville bli fremmet som et tillegg i reformen. I praksis legges det til et punkt i helsereformen som vil gjøre det umulig for forsikringsselskapene som omfattes av reformen å tilby økonomisk støtte til abort.

Lovendringen vil innebære at det bare vil bli gitt forsikringsstøtte til aborter i etterkant av voldtekt eller incest, eller hvis mors liv står i fare. 

Det var abortmotstanderne i det demokratiske partiet som fremmet forslaget, med representantene Brad Ellsworth fra Indiana og Bart Stupak fra Michigan i spissen. 

Kompromisset ble vedtatt med 240 stemmer mot 194 stemmer før voteringen over selve reformen startet. Av disse var 174 ja-stemmer fra den republikanske benken.

Langt fra lov ennå

Det gjenstår imidlertid flere hindringer før loven er endelig vedtatt. 

Det samme reformforslaget skal først stemmes over i Senatet, der det er langt ferre stemmer og således mindre marginer for flertall. Også her vil lovforslaget bli gjenstand for debatt, og muligens gjennomgå endringer eller få tillegg.

Hvis forslaget vinner frem, må derfor dette sys sammen med forslaget representantenes hus stemte gjennom slik at det blir ett likt lovforslag som til slutt stemmes over på nytt.

Når senatsbehandlingen av reformen begynner er foreløpig uklart. 

• Hele det 1990 sider lange lovforslaget kan du lese her!

TAPTE: Republikaneren Steve King fra Iowa forsøkte til det siste å sanke nok neistemmer ved å flagge den 1990 sider lange reformplanen på trappene til kongressbygningen i Washington D.C.  Foto: AP/Alex Brandon/SCANPIX
TAPTE: Republikaneren Steve King fra Iowa forsøkte til det siste å sanke nok neistemmer ved å flagge den 1990 sider lange reformplanen på trappene til kongressbygningen i Washington D.C. Foto: AP/Alex Brandon/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media