2200 nye lærere blir tatt ut i streik

Trapper opp ytterligere.

 YTTERLIGERE OPPTRAPPING:  I dag varslet Utdanningsforbundet at de trapper opp streiken ytterligere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
YTTERLIGERE OPPTRAPPING: I dag varslet Utdanningsforbundet at de trapper opp streiken ytterligere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utdanningsforbundet trapper opp streiken og tar ut ytterligere 2263 i streik fra neste uke, melder NRK.

Blant annet blir 201 nye lærere tatt ut i streik i Bergen kommune, og dette vil skje fra den 21. august, skriver NRK.

Det har de siste fire dagene pågått intense forhandlingsmøter mellom lærernes forbund og Kommunenes Sentralforbund (KS), men så langt har ikke partene kommet til noen løsning.

KS beklager Arbeidsgiverorganisasjonen KS beklager at elever og foreldre påføres en belastning når lærerorganisasjonene fortsetter streiken.

- Vi har gjennomgått hele avtalen og foreslått endringer for å komme Utdanningsforbundet i møte, blant annet for å få fram fleksibiliteten som ligger i den nye avtalen. Vi må konstatere at ikke noe av dette førte fram og beklager at streiken nå ved skolestart vil ramme tusenvis av elever og foresatte, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes til NTB.

Stridens kjerne er arbeidstidsavtalen som Utdanningsforbundets ledelse aksepterte under den ordinære meklingen i vår.

- Formuleringen om 7,5 timers tilstedeværelse er borte, og det har aldri vært KS' krav, sier Sundnes. Vi ønsket en avtale som legger til rette for samarbeid og kunnskapsdeling for å skape en enda bedre skole, sier Sundnes.

Krav om arbeidstid Et stort flertall av Utdanningsforbundets medlemmer sa i en uravstemning før sommeren nei til arbeidstidsavtalen for lærerne som KS og Utdanningsforbundet var blitt enige om 26. mai.

• Utdanningsforbundet tok 1. juni ut 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen i streik.

• 5500 lærere i ungdomsskoler og videregående skoler ble tatt ut i streik fra mandag 11. august.

• Landets førsteklassinger skånes fra streiken den første tiden.

• Det blir ingen lærerstreik i hovedstaden ettersom Oslo er et eget tariffområde, og hovedstadens lærere har stemt ja til sin forhandlede avtale.

• De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesforbund (MF) sa nei til skissen til avtale allerede i mai, og har tatt ut noen av sine medlemmer i streik. De varsler også opptrapping ved skolestart.

• Det kritiske punktet i utkastet til ny tariffavtale er kravet om at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag.