22.000 forsvunnet fra norske asylmottak

- Forsvinner ofte like før endelig avslag på søknaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22.000 asylsøkere har de siste seks årene forsvunnet fra norske asylmottak. Dette viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

- De aller fleste har fått avslag på sin asylsøknad, og vi vet ikke hvor de oppholder seg, sier avdelingsdirektør Svein Erik Bersås i UDI til Aftenposten.

Asylsøkerne har enten reist tilbake til hjemlandet, til andre land for å søke om asyl eller oppholder seg ulovlig i skjul i Norge.

Rundt 1.700 asylsøkere forsvant fra norske mottak i 2006, mange av dem afghanere som hadde fått endelig avslag på sine søknader. 73 afghanske flyktninger ble tvangsreturnert samme år.

- Ofte forsvinner de like før asylsøknadene blir avslått, og det blir da en stor utfordring for oss å finne dem når vi skal sende de ut, sier informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet.

Noen tusen utlendinger oppholder seg ulovlig i Norge, men myndighetene vet ikke hvem de er, hvor de er, eller hvor mange de er. UDI har tatt initiativ til et forskningsprosjekt for å kartlegge den illegale innvandringen.

Over hele landet er det nordmenn som skjuler flyktninger, men så langt er det ingen som har blitt dømt for det. - Et land som Norge må tåle en viss grad av sivil ulydighet, sier innvandrerkonsulent ved Oslo bispedømme Inger Nesvåg til Aftenposten.

VIL KARTLEGGE:  22.000 personer har forsvunnet fra norske asylmottak siden årtusenskiftet. Nå vil UDI kartlegge den illegale innvandringen. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
VIL KARTLEGGE: 22.000 personer har forsvunnet fra norske asylmottak siden årtusenskiftet. Nå vil UDI kartlegge den illegale innvandringen. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer