220 000 nordmenn har flyskrekk

Rundt 220 000 norske kvinner og menn er så redde for å fly at de aldri tør reise på denne måten. Flyskrekk er mest utbredt blant kvinner, og rundt 9 prosent av kvinnene flyr aldri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn flyr som aldri før, men ikke alle. Noen er så redde at det å reise med fly blir helt uaktuelt. Samme problem har fotballstjernen Dennis Bergkamp, og filmregissørene Ingmar Bergman og Lars von Trier. Sistnevnte er så redd for å fly at han heller velger en lang biltur når han deltar på filmfestivalen i Cannes.

- Å være redd for å fly og ikke være redd for andre ting er ganske vanlig, blant annet fordi det å fly er en relativt angstprovoserende situasjon. Det er noe vanligere med redsel for å fly hvis man har andre psykiske problemer, sier professor Øivind Ekeberg ved Institutt for medisinske atferdsfag ved Universitetet i Oslo til NTB.

Sikkert

Men sannsynligheten for å havarere med fly er mindre enn hn per million flyturer, og dødligheten ved havari er omtrent 50 prosent, går det fram av en artikkel i Tidsskrift for Den norske lægeforening. Verken SAS eller Braathens har hatt noen ulykker med dødsfall de siste 25 årene.

Ekeberg har selv drevet med flyskrekk-kurs i 15 år for et norsk flyselskap. Flyskrekk-kursene varer fire timer en dag i uken i seks uker, og avsluttes med en flytur. Men ventetiden for å delta er svært lang.

- Flyskrekk kan komme plutselig eller gradvis, og folk får en sterk angstopplevelse hvis de flyr. Folk på våre kurser forteller at de har fått flyskrekk etter at man har opplevd en ubehagelig situasjon om bord i et fly. Det kan for eksempel være hvis man har opplevd noe som man tolker som dramatisk, slik som avbrutt landing, sier Ekeberg.

Enkelte doper seg ned med alkohol og piller for å orke flyturen.

(NTB)

Rundt 220.000 nordmenn tør ikke fly. Det samme gjelder den nederlandske fotballstjernen Dennis Bergkamp som også foretrekker å holde bakkekontakten. (Foto: Thomas Kienzle, AP/NTB Pluss)