Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

221 sykepleierer ut i streik

Norsk Sykepleierforbund går ut i streik tirsdag etter at meklingen med arbeidsgiverforeningen NAVO ikke førte fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da fristen for å komme fram til enighet gikk ut ved midnatt, sto partene fremdeles langt fra hverandre.

- NAVO ønsket ikke å endre standpunkt, og da besluttet Sykepleierforbundet å avslutte meklingen ved midnatt, sier riksmeklingsmann Reidar Webster.

Webster sier at det var noe bevegelse fra Sykepleierforbundets side i meklingens innspurt, men at avstanden likevel var for stor til at enighet kunne oppnås.

- Vi tar i første omgang ut 221 sykepleiere ved ti sykehus. Men vi har forberedt en opptrappingsplan og regner med å kunne streike lenge, sier lederen i Sykepleierforbundet, Bente G. Slaatten.

-Veldig synd

Direktør Lars Haukaas i NAVO beklager på det sterkeste at meklingen ikke førte fram.

- Det er veldig synd at vi er havnet i en situasjon hvor Sykepleierforbundet som det eneste forbundet ikke innser at dette dreier seg om en sykehusreform og ikke et lønnsoppgjør, sier Haukaas.

Sykepleierne krever lik lønn for alle sykepleiere etter at staten overtok sykehusene fra nyttår. De vil at tidligere kommunalt ansatte sykepleiere skal løftes til samme lønnsnivå som statlige. Riksmeklingsmannen har beregnet kravet til å koste 500-600 millioner kroner.

- NAVO vil ikke gi oss en felles overordnet tariffavtale som sikrer like lønns- og arbeidsvilkår for 30.000 sykepleiere i de statseide sykehusene. De hadde muligheten til å framstå som en seriøs og offensiv arbeidsgiver for den største yrkesgruppen i sykehusene. Den muligheten grep de ikke, og sender dermed sykepleierne ut i streik, uttaler forbundsleder Slaatten.

Varsler opptrapping

Sykepleierstreiken vil altså i første omgang omfatte 221 sykepleiere ved ti sykehus i Lillehammer, Voss, Tromsø, Ålesund, Sandnes, Stavanger, Skien, Porsgrunn, Hamar og Elverum.

Norsk Sykepleierforbund har meldt plassoppsigelse for til sammen 790 sykepleiere fordelt på 28 sykehus.

Sykepleierforbundet lover at øyeblikkelig hjelp, barn, kreft og psykiatri ikke skal rammes av streiken.

(NTB)

Hele Norges coronakart