Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

227 barnelik funnet vendt mot havet

- Det er uoversiktlig. Uansett hvor du graver, finner du flere, sier sjefsarkeologen.

GROTESK: I Huanchaco i Peru har de funnet en stor massegrav hvor flere hundre barn er begravet. Reporter: Geir Jone Karlsen. Foto: NTB Scanpix, Google Earth. Vis mer

Like ved den populære badebyen Huanchaco i Peru, har arkeologer nå gjort et groteskt funn.

I en stor massegrav har de funnet levningene etter 227 barn, som alle lå begravet med ansiktet mot havet. Nettopp posisjonen barna ble funnet i, leder arkeologene til å tro at de ble ofret for å tilfredsstille gudene.

El Niño

Sjefsarkeolog Feren Castillo sier til nyhetsbyrået AFP at dette er det største funnet av sitt slag, og at det etter alle solemerker stammer fra Chimú-kulturen som styrte store områder langs kysten av Peru tidlig på 1000-tallet.

- De ble ofret for å «berolige» El Niño-fenomenet, og det er ting som tyder på at de ble ofret i regnsesongen, sier han.

El Niño oppstår ifølge NTB naturlig med to til sju års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt.

Siden fenomenet oftest når sitt høydepunkt ved juletider, har fiskerne i Sør-Amerika i århundrer kalt det for «El Niño» - «guttungen» på spansk, en henvisning til Jesusbarnet.

Flere funn

Skjelettene i Peru er ekstremt godt bevart, og flere av levningene har ifølge AFP både hår og hud intakt. Alle barna skal ha vært mellom fire og 14 år gamle.

Så sent som i april i fjor ble en liknende gravplass funnet. Den gang med 140 barn. To måneder senere ble ytterligere 56 barn funnet - begge i det samme området.

Castillo utelukker ikke at de vil gjøre flere funn.

- Det er uoversiktlig og vanskelig å kontrollere. Uansett hvor du graver, finner du flere, sier han.

Erobret av inkaene

Chimú-kulturen var på høyden mellom 1200 og 1400, og er blant annet kjent for å ha gjennomført menneskeofring i stor skala.

Barneofring skal ha vært noe de så seg nødt til dersom det å ofre voksne mennesker ikke ga ønsket effekt på vær og vind. Det skriver National Geographic.

Der inkaene, som senere erobret Chimúene rundt 1475, tilba sola, hadde chimúene fokus på månen og så på den som mektigere.

De er også kjent for å ha laget sofistikert keramikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling