227 barnelik funnet vendt mot havet

- Det er uoversiktlig. Uansett hvor du graver, finner du flere, sier sjefsarkeologen.

GROTESK: I Huanchaco i Peru har de funnet en stor massegrav hvor flere hundre barn er begravet. Reporter: Geir Jone Karlsen. Foto: NTB Scanpix, Google Earth. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Like ved den populære badebyen Huanchaco i Peru, har arkeologer nå gjort et groteskt funn.

I en stor massegrav har de funnet levningene etter 227 barn, som alle lå begravet med ansiktet mot havet. Nettopp posisjonen barna ble funnet i, leder arkeologene til å tro at de ble ofret for å tilfredsstille gudene.

El Niño

Sjefsarkeolog Feren Castillo sier til nyhetsbyrået AFP at dette er det største funnet av sitt slag, og at det etter alle solemerker stammer fra Chimú-kulturen som styrte store områder langs kysten av Peru tidlig på 1000-tallet.

- De ble ofret for å «berolige» El Niño-fenomenet, og det er ting som tyder på at de ble ofret i regnsesongen, sier han.

El Niño oppstår ifølge NTB naturlig med to til sju års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt.

Siden fenomenet oftest når sitt høydepunkt ved juletider, har fiskerne i Sør-Amerika i århundrer kalt det for «El Niño» - «guttungen» på spansk, en henvisning til Jesusbarnet.

Flere funn

Skjelettene i Peru er ekstremt godt bevart, og flere av levningene har ifølge AFP både hår og hud intakt. Alle barna skal ha vært mellom fire og 14 år gamle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer