229 fryktes omkommet i Swissair-flystyrt

Washington:Redningsmannskaper fant omkomne, kroppsdeler og vrakrester i havet utenfor Nova Scotia i morgentimene torsdag, men ingen overlevende etter Swissair-flyet som noen timer tidligere styrtet i sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flight 111 var på vei fra New York til Geneve da det styrtet nær småbyen Blandford.

En talsmann for redningsmannskapene opplyste i morgentimene at det var funnet fire omkomne i sjøen på ulykkesstedet.

- Vi har bekreftelser på at fire døde er funnet, opplyste Dan Bedell som avviste tidligere meldinger om overlevende.

En journalist fra det kanadiske fjernsynsselskapet CBC på ulykkesstedet fortalte at flere av båtene i området meldte å ha funnet omkomne.

MD 11-maskinen var på vei fra New York til Sveits da det styrtet nær småbyen Blandford på Nova Scotia i Canada. Ifølge Swissair hadde flyet 215 passasjerer og et mannskap på 14 om bord.

To av de savnede passasjerene er spedbarn, og ble derfor først ikke registrert som betalende passasjerer.

Ukjent nasjonalitet

En talsmann for det amerikanske flyselskapet Delta Air Lines opplyste at 53 av passasjerene om bord i det styrtede flyet var Delta-passasjerer. Ett besetningsmedlem arbeidet også for Delta.

Ifølge Delta-talsmannen Bill Berry var mange av Delta-passasjerene på den såkalt delte flygningen trolig amerikanske statsborgere, men han utdypet ikke dette nærmere.

Flere norske ambassader arbeidet i morgentimene med å finne ut om det var nordmenn med ulykkesflyet, opplyser utenriksdepartementet til NTB.

Swissair vil trolig gi opplysninger om passasjerenes nasjonalitet på en pressekonferanse i Sveits i løpet av formiddagen.

Røyk i cockpiten

Innbyggere i Blandford, som ligger en halvtime sør for Halifax, forteller at de hørte et stort fly gå over byen i lav høyde, og deretter et kraftig brak.

Ifølge ubekreftede meldinger skal flygeren ha varslet røyk i cockpiten, sluppet ut drivstoff og forsøkt å nødlande på den internasjonale flyplassen i Halifax.

Vitneutsagnene kan tyde på at det oppsto alvorlige problemer om bord da flyet var på vei østover fra den canadiske kysten og at flygerne vendte om for å nødlande i Halifax fra nord.

Et 50-talls ambulanser ble rekvirert til området da ulykken ble kjent, og et stort antall fiskebåter og redningsfartøyer, samt helikoptre og et Herkules-fly, lette utover formiddagen norsk tid etter vraket og overlevende.

Fryktet terror

Flight 111 tok av fra Kennedy-flyplassen kl. 2030 lokal tid. En time og 40 minutter senere forsvant flyet fra radaren i Halifax og styrtet i Atlanterhavet, sju nautiske mil fra land.

Flere innbyggere i området forteller at braket de hørte lød som en eksplosjon.

Amerikanske myndigheter forsøkte umiddelbart å bringe på det rene om ulykken kunne skyldes en terroraksjon, men fagfolk hevder at de første opplysninger om ulykken ikke gir grunn til å tro at den skyldtes sabotasje eller terror.

Det var lavt skydekke i området der flyet gikk ned og en bølgehøyde rundt to meter.

Redningsmannskapene betegnet leteforholdene som brukbare, men det tok likevel timer før de første vrakrestene ble oppdaget. Flere hundre personer deltar i letingen.

<B>INGEN OVERLEVENDE FUNNET:Ambulanser strømmet i morgentimene til kysten av Nova Scotia, der det først ble meldt om overlevende etter nattens flystyrt. Senere ble disse meldingene trukket tilbake.