Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

23 amerikanske agenter dømt i Italia

23 amerikanske og to italienske etterretningsagenter er dømt for å ha bortført en terrormistenkt egypter i Milano i 2003.

IKKE TIL STEDE: Aktor Armando Spataro under rettssaken mot de 26 amerikanerne og syv italienerne som var tiltalt for å ha stått bak kidnappingen av Osama Moustafa Hassan Nasr, i  Milano. De 23 amerikanerne var ikke til stede i retten, og ble dømt in absentia. Foto: AP Photo/Luca Bruno
IKKE TIL STEDE: Aktor Armando Spataro under rettssaken mot de 26 amerikanerne og syv italienerne som var tiltalt for å ha stått bak kidnappingen av Osama Moustafa Hassan Nasr, i Milano. De 23 amerikanerne var ikke til stede i retten, og ble dømt in absentia. Foto: AP Photo/Luca Bruno Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet:) Imamen Osama Mustafa Hassan ble bortført i Milano og ført til et egyptisk høysikkerhetsfengsel, der han hevder han ble torturert.

Robert Lady, som var CIAs Milano-sjef i 2003, ble onsdag dømt til åtte års fengsel for bortføringen. 22 andre amerikanske agenter ble dømt til fem års fengsel.

Alle ble dømt in absentia - ingen av dem er blitt utlevert fra USA til Italia.

De to italienske agentene ble dømt til tre års fengsel, mens tiltalen mot tre amerikanere og fem italienere ble frafalt.

- Menneskelig vrak
Vitner i saken har beskrevet at Abu Omar ble stoppet på gaten i Milano, av personer som tilsynelatende var italienske politifolk.

Den italienske påtalemyndigheten hevder at han derifra ble tatt med til den amerikanske flybasen i Aviano i nærheten av Venezia, og videre derifra til en amerikansk militærbase i Ramstein i Tyskland.

Derfra skal han ha blitt fløyet til Egypt.

Fire år senere ble han løslatt, uten tiltale. Han sier selv om oppholdet i Egypt at han ble redusert til et «menneskelig vrak» etter torturen han hevder han ble utsatt for i fengsel i Kairo.

Bevis holdt hemmelig
To italienere ble frikjent for anklagene. Den tidligere sjefen for det den militære etterretningen SISMI, Nicolo Pollari, og hans nestleder Marco Mancini ble frikjent fordi dommeren i saken mente at bevisene mot de to måtte holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet.

Pollari var frem til 2006 en av Italias øverste spionsjefer i kraft av sin stilling som leder fo SISMI.

- Outsourcing av tortur
Saken mot de amerikanske agentene er den første i verden der USAs såkalte «extraordinary renditions» program blir satt under lupen.

Under denne praksisen ble terrormistenkte personer flyttet over landegrenser uten dom eller noen form for rettsprosess.

Menneskerettighetsforkjempere har hevdet at dette var CIAs måte å outsource tortur av de mistenkte til land der tortur blir praktisert.

BLE KIDNAPPET: Osama Hassan Mustafa Nasr, kjent som Abu Omar, ble kidnappet fra en gate i Milano og tatt med til Egypt, der han hevder han ble torturert. Her er han avbildet gående i Kairo i 2007. Foto: AP Photo/Amr Nabil
BLE KIDNAPPET: Osama Hassan Mustafa Nasr, kjent som Abu Omar, ble kidnappet fra en gate i Milano og tatt med til Egypt, der han hevder han ble torturert. Her er han avbildet gående i Kairo i 2007. Foto: AP Photo/Amr Nabil Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media