FENGSLET:En 23-åring er fengslet for å ha giftet seg med en 14 år gammel jente. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FENGSLET:En 23-åring er fengslet for å ha giftet seg med en 14 år gammel jente. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

23-åring arrestert - giftet seg med 14-åring

En oslomann (23) er siktet for å ha giftet seg med en jente som på det aktuelle tidspunktet var 14 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Etter det Dagbladet får opplyst, ble ekteskapet inngått i Oslo før jul i 2007. 23-åringen er jentas fetter. En imam foretok vielsen. Ekteskapet ble inngått med velsignelse fra foreldre på begge sider. Jenta skal i flere sammenhenger i ettertid ha gitt uttrykk for at hun knapt skjønte hva som foregikk.

Fra begynnelsen 2008 skal 23-åringen har tvunget seg til sex med henne, ifølge jentas forklaring. Det er snart en måned siden denne saken begynte i det sosiale hjelpeapparatet.

På slutten av fjoråret skal jenta ha flyttet sammen med ektemannen i en leilighet i Oslo. Dette skal ha påvirket jenta både psykisk og fysisk. Skoleresultatene ble merkbart dårligere, og lærere reagerte. Skolens minoritetskoordinator ble koblet inn i saken.

TvangDette skal ha ført til at jente begynte å fortelle om hva hun hadde opplevd i forbindelse med inngåelse av ekteskapet i desember 2007 med påfølgende grove seksuelle overgrep utført med tvang fra ektemannen, og ikke minst at hun ble avvist av sin egen familie når hun fortalte at hun ville ut av ekteskapet med den sju år eldre fetteren.

Skolen bestemte seg for å kontakte barnevernet i bydelen, som tok affære. Ifølge Dagbladets kilder hadde barnevernet kjennskap til familien, men ikke i relasjon til dette barnet. Barnevernet startet sine egne undersøkelser, familiemedlemmer ble kalt inn til samtaler.   Hemmelig Dette førte til at barnevernet så å si umiddelbart fattet et vedtak om å flytte jenta til hemmelig adresse. Vedtaket ble fattet 7. mars.

AvhørEtter en gjennomgående drøfting av saken, bestemte Oslo kommune seg for å anmelde forholdet, som ble oppfattet som meget alvorlig, til politiet. Anmeldelsen er datert 11. mars. Etter å ha gjennomgått barnevernets dokumenter, opprettet kriminalpolitiet straffesak, og et omfattende og meget detaljert avhør av jenta ble gjennomført.

22. mars aksjonerte etterforskerne mot ektemannen og hans familie og jentas foreldre. Både barnevernssaken og politietterforskingen er foreløpig unntatt offentlighet.

InfostrømEktemannen er varetektsfengslet i Oslo tingrett. Men etter begjæring fra oslopolitiet er kjennelsen unntatt offentlighet i sin helhet. Dette betyr at media er forhindret fra å gjengi kjennelsen. Det kan medføre straffeansvar etter domstolsloven. Politiet vil selv styre informasjonstilgangen. Begrunnelsen for hemmeligholdet er angivelig fare for bevisforspillelse.

SkyldEtter det Dagbladet får opplyst fra andre kilder, er imidlertid 23-åringen varetektsfengslet i inntil 14 dager med restriksjoner. Ifølge de samme kildene nekter han straffskyld. 

Det er imidlertid klart at allerede i den innledende fasen av saken, før politiet ble koblet inn, forklarte hun seg om at hun i en periode på rundt to år hadde blitt voldtatt av ektemannen. Hun skal ha blitt slått og truet med kniv i forbindelse med overgrepene.

OvergrepIfølge jenta startet sexovergrepene mens hun fortsatt bare var 14 år. Dette betyr i såfall at han samtidig har gjort seg skyldig i seksuell omgang med barn under 16 år. Jentas forklaring kan også gjøre hennes foreldre medskyldige, i hvert fall i den ulovlige ekteskapsinngåelsen, etter det Dagbladet forstår. Jente forklarer at foreldrene truet med de alvorligste represalier, om hun ikke ville bli i ekteskapet.