DREPT: Frode Mellemseter Sanni ble drept på Maxbo i Notodden 3. desember i fjor. Foto: Kjell Aulie / Varden / NTB scanpix
DREPT: Frode Mellemseter Sanni ble drept på Maxbo i Notodden 3. desember i fjor. Foto: Kjell Aulie / Varden / NTB scanpixVis mer

Maxbo-drapet

23-åring dømt til 19 års fengsel for drapet på Frode Sanni (42)

- Drapet var en ren henrettelse, begått i full offentlighet. Han viste sterk gjennomføringsevne. Motivet framstår for retten som helt uforståelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 23 år gammel mann er dømt til 19 års fengsel for å ha drept Frode Sanni (42) på bestialsk vis inne på Maxbo på Notodden 3. desember i fjor. Det melder Telemarksavisa (TA).

42-åringen ble brutalt drept, og ble halshogd av den nå drapsdømte 22-åringen, som jobbet på byggevarebutikken.

- Drapet er ekstremt. Det er en henrettelse, oppsummerte statsadvokat Anne Margrete Katteland i sin prosedyre i Aust-Telemark tingrett tidligere denne måneden.

Så henrettelsesfilmer i sakte film

Hun la ned påstand om forvaring i 18 år, med en minstetid på 12 år.

Tingretten har konkludert med at drapet var utført med overlegg, og at tiltalte var tilregnelig da drapet ble begått. 23-åringen blir idømt 19 års fengsel. Kravet om forvaring ble ikke tatt til følge.

I prosedyren påpekte statsadvokaten at tiltalte visste hvordan han skulle drepe etter å ha sett utallige henrettelsesfilmer. Tidligere i september kom det fram at den tiltalte 23-åringen likte å se slike filmer i sakte film, ifølge NTB.

Hun pekte også på tiltaltes forklaring om at han hadde hatt en konflikt med Frode Sanni og at han hadde følt seg krenket. Konflikten dreide seg om at tiltalte ikke kunne skaffe seg kjæreste, en pengekrangel og at Sanni angivelig hadde truet med å komme hjem til tiltalte og banke ham dersom han ble vist flere IS-filmer, ifølge NTB.

TA siterer dommer Steinar Backes opplesning av dommen:

- Drapet var en ren henrettelse, begått i full offentlighet. Han viste sterk gjennomføringsevne. Motivet framstår for retten som helt uforståelig. IS-videoene har åpenbart påvirket tiltalte. Han utførte drapet slik han hadde sett på film, leser Backe fra dommen, ifølge TA.

- Rammet mange

Den 23 år gamle mannen erkjente straffskyld på alle punkter, også narkotikabesittelse og steroidbruk, da rettssaken mot ham startet tirsdag 12. september.

- Dette er en grusom handling som har rammet mange – familie og kunder ved Maxbo. Lokalsamfunnet er rammet og det er også tiltaltes familie, sa Katteland i sin prosedyre.

Drapet skjedde på pauserommet på Maxbo Notodden like 3. desember i fjor. Sanni, som drev eget tømrerfirma, var fast kunde hos trevareforretningen. Han kjente også den drapsdømte 22-åringen, som jobbet i butikken.

Sanni var en aktiv person i lokalmiljøet og en ildsjel som i en årrekke har ledet motorsportmiljøet i byen i Telemark. Han var selv aktiv i grenen enduro, og kjørte blant annet norgescup i fjor.

Dagbladet kommer tilbake med mer.