23-åring mistenkt for LOVE-virus

Pentagon, FBI, Dagbladet og den norske regjeringa ble alle ofre for LOVE-viruset som har gjort skade for flere titalls milliarder kroner. Bevisene peker i retning av en 23-åring på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag morgen i Hong Kong begynte ILOVEYOU-viruset sin ødeleggende ferd. Etter hvert som folk våknet beveget det seg vestover og infiserte millioner av PC'er. Ofre ble Pentagon, FBI, det norske Næringsdepartementet, NRK og tusenvis av bedrifter.

Nå anslår eksperter at skadene kan komme til å koste så mye som 90 milliarder kroner.

28. april ble viruset lastet ned til serverne til internettleverandøren SKYInternet på Filippinene, men det har vært hvilende fram til torsdag.

Spor peker i retning av en 23-åring i hovedstaden Manila, men amerikanske dataetterforskere innrømmer at dette kan være et falsk spor. Både FBI og Interpol jakter på personen som står bak tidenes mest ødeleggende datavirus. Trolig mottok så mange som 45 millioner PC-brukere viruset i løpet av torsdagen. Tiden det tok å slette viruset og tapet av tilgang på e-post verdsettes til 23 milliarder kroner. Men når den fullstendige oversikten over ødeleggelsene foreligger, vil tapstallet trolig være mangedoblet. Til sammenlignet gjorde det kjente Melissa-viruset i mars 1999 skade for 720 millioner kroner.

Likevel kunne det gått mye verre. Hadde viruset angrepet viktige datafiler, kunne skadene blitt adskillig mer alvorlige. Istedet slettet eller gjemte ILOVEYOU-viruset bilde-, musikk- og videofiler.

Viruset fikk mottakerne til å åpne et vedlegg ved å utgi seg for å være et kjærlighetsbrev. Mange gikk selvsagt på den amorøse innbydelsen. Dermed videresendte viruset seg til alle på mottakerens adresseliste.

I løpet av torsdag og fredag dukket en rekke liknende virus opp. Datakyndige folk benyttet anledningen til å kopiere viruset, men med nye navn som 'Mothers Day' og 'Very Funny'.