23-åring pågrepet etter drosjedrapet

Politiet i Oslo har pågrepet en 23 år gammel mann i forbindelse med drapet på en 42 år gammel drosjeeier i natt. Mannen var passasjer i drosjen. I tillegg er politiet nå på jakt etter ytterligere en person i forbindelse med drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAMLET: Drosjesjåfører fra hele Oslo la ned arbeidet i natt og sørget over tapet av sin kollega.

- Jeg regner med at vi i løpet av kort tid skal få tak i person nummer to, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt til NTB.

Den 42 år gamle drosjeeieren ble skutt og drept på Godlia i Oslo like før midnatt. 23-åringen skal da ha vært med på en lengre tur i drosjen før sjåføren ble skutt i bilen.

Kjent

Den 23 år gamle nordmannen, som er godt kjent for politiet fra tidligere, ble pågrepet i Oslo sentrum ved 01-tiden i natt. Selv om han var ruset, klarte han å påvise et sted like i nærheten av åstedet hvor politiet fant et håndvåpen. Våpenet er trolig identisk med drapsvåpenet.

Flere i drosjen

I de foreløpige politiavhørene har 23-åringen erkjent at han var passasjer i drosjen. Samtidig hevder han at det også var to andre personer i bilen. Disse opplysningene stemmer godt med vitneobservarsjoner som ble gjort på åstedet på Oppsal i Oslo.

Siktede skal ha oppgitt navnet på minst en av de to personene i avhør. Likevel tviler politiet på informasjonen, melder NTB.

Vitner

Det var et ektepar som først varslet politiet om drapet på den 42 år gamle sjåføren. De hørte tre skudd i villaområdet på Oppsalg, der de bor.

Paret så en yngre mann løpe vekk fra drosjebilen, men de fikk ikke så godt signalement på han. Andre vitner observerte to personer som hoppet over et gjerde i området rett etter drapet.

Politiet er ikke sikre på om disse personene har hatt noe med drapet å gjøre, og ber dem om å melde seg som vitner. Tilsammen åtte personer har avgitt sin vitneforklaring i løpet av natten.

Funnet død

Ambulansepersonellet fant drosjesjåføren, som trolig er norsk, død i førersetet da de ankom åstedet like etter midnatt. Bilen, en Mercedes, sto parkert inn til siden i villaveien, som om den skulle slippe av passasjerer. Politiet slo umiddelbart storalarm etter drapet.

I følge Oslo Taxi har sjåføren aldri rukket å trykke inn alarmknappen han har i bilen, før han ble skutt på kloss hold.

Kriminalteknikere sperret av et større området rundt drosjen, og taktiske og tekniske etterforskere har arbeidet i hele natt med å sikre spor og vitneopplysninger.

Motiv

Et sentralt tema er om drosjesjåføren er ranet i forbindelse med drapet. Etterforskerne var i natt i kontakt med drosjesentralen for eventuelt å finne ut hvor drosjesjåføren hadde plukket opp det som kan være morderen.

Det kriminaltekniske arbeidet ble i natt konsentrert om å finne fingeravtrykk etter gjerningsmannen i drosjebilen. Til tross for at en person er pågrepet ønsker politiet ytterligere kontakt med vitner.

Samlet i sorg

Sjokkerte drosjekolleger samlet seg i natt ved sperringene rundt åstedet på Oppsal i Oslo. Under en time etter drapet spredte den tragiske meldingen seg over drosjesentralens eget kommunikasjonsnett som finnes i alle drosjebilene.

Litt senere i natt lagde hundrevis av drosjebiler trafikkaos i Oslo sentrum, da sjåførene samlet seg ved Stortinget og Sentralstasjonen. De kjørte deretter sakte i en protestkortesje mot Oppsal og åstedet der en av deres kollega ble drept.

Buss erstattet drosjer

Ettersom drosjetrafikken sto stille i natt ba politiet Oslo Sporveier om assistanse. Trafikkselskapet satte inn ekstrabusser for å frakte folk ut av sentrum.

- Dette er så tragisk at jeg finner ikke ord. Foreløpig er vi alle i sjokk, sa nestleder i drosjegruppa i Oslo, Nils Klæggstad til Dagbladet i natt.

Han forteller at sjåførene er i dyp sorg, men andre er sinte. Nå frykter mange at det som hendte i natt kan skje igjen. Spørsmålet om sjåførenes sikkerhet diskuterer ofte, men Oslo har drosjenæringen valgt å ha åpne biler, i motsetning til andre land. Klgstad innrømmet at yrket har blitt tøffere de siste årene, spesielt på grunn av mange ran.

- Det er vanskelig å forstå hva som kan få en mann til å skyte en drosjesjåfør inne i hans egen bil, for deretter å stikke av, sier vaktleder ved Manglerud politidistrikt, Gunnar Baasgaard, til Dagbladet.