23-åring varetektsfengslet

Den 23 år gamle mannen som ble pågrepet i Göteborg i forbindelse med ranet i Stavanger, er varetektsfengslet fram til spørsmålet om utlevering til Norge er avklart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter bare en halv times forhandlinger bak lukkede dører i Göteborgs tingsrätt onsdag ettermiddag ble 23-åringen fengslet. Mannen innrømmet å ha vært i Stavanger rundt tidspunktet for ranet, men nektet bestemt for å ha hatt noe med ranet å gjøre. Politiet mener 23-åringen kan ha sittet i en bil som ble stoppet og bøtelagt i Stavanger kvelden før ranet.

- Min klient nekter enhver befatning med ranet i Stavanger og motsetter seg fengsling. Han samtykker heller ikke i å bli utlevert til Norge, sier hans forsvarer, advokat Anders Munck, til NTB.

- Troverdig

- Han har en helt troverdig forklaring på sitt opphold i Stavanger. Etter min oppfatning var det svært svake bevis som ble presentert i retten, sier 23-åringens forsvarer, Anders Munck, til NTB.

Han forteller at klienten hans er overrasket over å bli fengslet på bakgrunn av opplysningene ransetterforskerne fra Stavanger har overlevert til svensk påtalemyndighet. 23-åringen motsetter seg utlevering til Norge, derfor vil behandlingen av dette spørsmålet trolig gå helt til den svenske regjeringen for en avgjørelse.

- Vi har en mulighet til påkjære avgjørelsen. Det kommer vi i så fall trolig til å gjøre torsdag, sier Munck.

Albansk opprinnelse

Torsdag skal også de to andre som er pågrepet i saken fremstilles for varetektsfengsling i Göteborg. En 30 år gammel mann som er bror til den fengslede 23-åringen, er også siktet for ran eller medvirkning til ran. I tillegg er en 27 år gammel mann pågrepet og siktet for samme forhold.

- Alle tre er mistenkt for delaktighet i ranet, sier aktor Mats Sällstrøm til Göteborgs-Posten.

Alle de tre siktede er av albansk etnisk opprinnelse, men er svenske statsborgere og har bodd i Sverige siden tidlig på 80-tallet.

Regjeringen avgjør

Sällström er sjef for den internasjonale avdelingen hos påtalemyndigheten i Göteborg. Han representerer den svenske påtalemyndigheten under fengslingsmøtene. Normalt får ikke svensk politi be om varetekt i mer enn to uker, men ettersom de tre ranssiktede er begjært utlevert til Norge, vil de bli sittende fengslet til dette spørsmålet er avklart.

Innstillingen om varetekt går først til den svenske Riksanklageren, men vil til slutt havne på den svenske regjeringens bord. Årsaken er at de tre siktede nekter å la seg utlevere. Riksanklageren kan bare fatte beslutning om utlevering dersom den som begjæres utlevert samtykker til det.

- Tynne bevis

Den siktede 27-åringens advokat, Hans Gaestadius, sier til NTB at fengslingsgrunnlaget han har mottatt fra den svenske påtalemyndigheten virker lite overbevisende. Han varsler krav om ytterligere etterforskning fra svensk side dersom hans klient fengsles torsdag.

- I henhold til svensk lov har vi rett til å be om såkalt kompletterende etterforskning dersom vi mener bevisene mot en klient er for svake, sier Gaestaduis til NTB.

BisettelseIngen i Rogaland politidistrikt ville onsdag kommentere fengslingen i Sverige. Over 200 politifolk fra hele Rogaland deltok tidligere på dagen i begravelsen til den drepte Arne Sigve Klungland i Stavanger Domkirke. Politidistriktet har fått bistand fra andre distrikter fram til torsdag.

- Vi ber om forståelse for at vi i dag ikke har noe nytt å si om etterforskningen. Folk tar en pust i bakken, sier politioverbetjent Erling Rossavik til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer