23-åringen lo høylytt da han drepte 39 turister på stranda i Tunisia: - Terroren tok ham

Venner og familie ante ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Midt på lyse dagen fredag, gikk Seifeddine Rezgui på stranda i Sousse i Tunisia med en Kalasjnikov gjemt under en parasoll. Før han selv ble skutt og drept av politiet, tok han 39 menneskeliv. 

De fleste av dem var intetanende turister på solsenger, i sanda og ved et hotell langs sandstranda i Port El Kantaoui i det nordafrikanske landet. 

- Han lo og tøyset, som en normal fyr. Han valgte hvem han skjøt. Noen sa han «gå vekk» til. Han valgte turister - briter og franskmenn, sa et vitne ifølge Mosaique FM radio, ifølge britiske The Telegraph, skrev Dagbladet samme dag. 

- Terroren tok ham Terrorgruppa Den islamske staten (IS) var raskt ute med å ta på seg skylda for angrepet. De refererer til Rezgui som Abu Yahya al-Qayarawani. 

Men de som kjente ham godt, forteller om en omsorgsfull, høflig ung student fra en liten landsby som hadde reist til en annen by ikke langt hjemmefra for å studere til å bli ingeniør, skriver BBC.

- Han var bare en ung gutt, som oss. Men terroren tok ham, sier en kamerat som identifiseres som Ferchini, til kanalen - som har vært hjemme hos familien og vennene til studenten. 

I sosiale medier viste han seg som en Real Madrid-fan som likte rap - men man skal også ha kunne sett at han åpent støttet terrorgruppa IS blant annet gjennom flere av gruppas propagandavideoer, ifølge The Telegraph, som så hans antatte profil før den ble slettet.

- Gjorde det bra En annen avis skriver at Rezguis siste innlegg på Facebook handlet om hvordan han mente muslimer ikke bør feire nyttår. 

Foran universitetet han studerte ved, skal han ofte ha talt til medstudentene sine. Han skal også ha reist et stykke for å heller gå i en angivelig mer ekstrem moské enn den han bodde like ved, ifølge de som kjente ham. 

- Jeg er selvsagt sjokkert, jeg forsto ikke at det hadde skjedd. Han har gått på universitetet og gjorde det bra, det er alt jeg vet, sier faren hans, Abdul-Hakeem Rezgui. 

Guttens bestefar sier barnebarnet var en høflig, ung mann som aldri gjorde ugagn. Andre forteller at 23-åringen var glad i å danse. Videoer viser ham break-danse. 

LES OGSÅ: - Disse menneskene ødela hodet til sønnen min med grusomme tanker og ideer.

- Ble medlem - Han var en normal gutt da han gikk førsteåret ved universitetet, ifølge medstudentene. Han leste mye fram til han ble medlem av en radikal organisasjon ved universitetet, sier organisasjonsleder Rauf Alsaaidy ved SFax University.

Sakte men sikkert skal han ha forsvunnet fra universitetet. Han registrerte seg blant annet til en mastergrad i oktober i fjor, men deltok aldri på noen av forelesningene.

Søndag og mandag ble sju personer pågrepet i sammenheng med strandmassakren. De skal ikke ha bistått i selve drapene, men etterforskes for å ha hjulpet eller støttet Rezgui i forkant av terrorhandlingen.

LES SAKEN: Flere pågrepet etter strandmassakren i Tunisia. Sjekker om studenten hadde fått jihadistopplæring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer