23-åringen tenker som et barn

SMØLA (Dagbladet): Et dypt tragisk bilde tegner seg av den 23-årige drapssiktede kvinnen, som skal ha erkjent at hun tok livet av Kim Eirik Salmela Farstad (6) torsdag kveld. Et bilde av et menneske med små ressurser, urealistisk virkelighetsoppfatning og psykiske vansker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den siktede kvinnen er et meget ensomt menneske. Hun er veldig kontaktsøkende, men er på det samme mentale nivået som seksåringen hun tok livet av, sier en kilde som har hatt nær kontakt med kvinnen i egenskap av sin offentlige stilling, til Dagbladet.

I avhørene etter drapet har hun ikke vært i stand til å gjøre rede for hva hun har foretatt seg og hvor hun har vært de 3- 4 siste årene.

Fryktet

Men oppførselen hennes har fått bygdefolket til å vende seg mot henne. De forteller om hennes raseriutbrudd, roping av skjellsord, telefontrusler, skadeverk og hevnaksjoner. Hun var fryktet i det lille samfunnet Råket. Hun har i det siste blitt anmeldt for blant annet å ha knust ruter, revet ned en postkasse og bestilt varer i en annen persons navn. Samtlige anmeldte forhold er ferdig etterforsket og oversendt til påtalemyndigheten.

Kvinnen er tidligere straffedømt for to forhold i 1999. I domspapirene blir den 23 år gamle drapssiktede kvinnen fra Smøla beskrevet som delvis tilbakestående. Det viktigste formildende moment for kvinnen var den gang at hun «ikke viser noen direkte bevisst kriminell vilje» . Hun ble frikjent for to av tiltalepunktene selv om hun hadde tilstått forholdene.

En klem

Det er dette advokat Steinar Wiik Sørvik hevder er tilfellet også i den tragiske drapssaken på Smøla. Ifølge Wiik Sørvik ville jenta gi gutten en klem.

- Hun la hånda rundt halsen på gutten og klemte til. Hun mente ikke å kvele ham, men ville bare leke, sier Wiik Sørvik.

I den foreløpige obduksjonsrapporten slås det fast at gutten døde av kveling. Gutten skal ikke være påført andre ytre skader. Ifølge kilder Dagbladet har vært i kontakt med, skal obduksjonsrapporten stemme godt overens med kvinnens forklaring om hva som skjedde.

Kvinnen har under avhør gitt uttrykk for at det var personer på Smøla som plaget henne. Hun har vært mye for seg selv, og hatt store vansker med å få kontakt med jevnaldrende.

Kjøpte godter

Derfor søkte hun til barna. Hun fikk sin sosiale stønad hver 14. dag. Da forsvant pengene til smågodt i den lokale kiosken. Barna hun søkte kontakt med fikk godter og penger av henne, i bytte mot selskap og lek. Men mange foreldre, som den drepte Kim Eiriks mor og far, nektet barna å være sammen med 23-åringen. Kvinnen er kjent for å ha vært uberegnelig. Hun er dømt for å ha dyttet en 14 år gammel gutt på sjøen.

Hun bodde alene med sin bror, i et hus alle på Smøla kjente. Huset med alt rotet, de rustne bilene og syklene utenfor. Huset med alle dyrene. Der holder hun nå kaniner, to ildere og hunden Laika.

- Kvinnen er meget glad i kjæledyr, og har hatt svært mange. Noen har hun solgt. Men mange vet man ikke hva hun har gjort med, sier Dagbladets kilde.

Men på eiendommen gjorde etterforskerne makabre funn. Døde katter, høner, kaniner, og hennes forrige hund, som også bar navnet Laika. Noen var nedgravd, andre ikke. Det var i dette området hun skjulte liket av Kim Eirik etter drapet.

- Jeg gjemte gutten fordi at jeg ikke ville forlate ildrene mine, skal jenta ha svart politiet på spørsmål om hvorfor hun ikke varslet fra om hva som hadde skjedd.

Hennes forsvarer har samtykket i varetektsfengsling fordi han ønsker at kvinnen skal ha en minst mulig komplisert avhørssituasjon. Han har samtidig bedt om at alle avhør blir tatt opp på bånd.