23 barn drept av vampyrflaggermus

Sniker seg inn om natten i Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myten om den blodsugende, dødelige vampyren er vekket til live i staten Maranhao i Nord-Brasil, men nå er marerittet virkelig. Siden september er 23 barn drept av rabiessmittede vampyrflaggermus. Mer enn 1350 er blitt bitt.

Suger blod fra ansiktet

Flaggermusene kommer inn i husene om natta og suger blod fra barnas ansikt eller fingre. Størstedelen av de drepte barna er små, siden små barn sover tyngre enn voksne og ikke så lett våkner av vampyrflaggermusenes tilnærmelser.

- Et vampyrflaggermusbitt etterlater seg ikke et åpent sår, det er mer som en liten rift. Mange merker ikke en gang at de er blitt bitt, sier Tony Fooks ved Veterinatyr Laboratory Agency i Storbritannia til New Scientist.

Rabies er dødelig dersom det forblir ubehandlet. Viruset angreper sentralnervesystemet og forsårsaker sterme smerter, forvirring og forstyrret mentaltilstand som inkluderer fobier, ofte vannskrekk. Dersom den smittede får anti-rabiesvaksine innen 24 timer er sjansene gode for å overleve.

Helsemyndighene i Maranhao vet ikke hvor mange av de som er bitt som er smittet av rabies, men har behandlet 1350 perssoner med rabiesvaksine så langt. Myndighetene har også sprayet infiserte flaggermuskolonier med gift.

- Vampyrflaggermus er vanligvis redde for mennesker, men rabiesen gjør at de mister skyheten og søker til mennesker for et måltid blod, sier Fooks til forskningsmagasinet.

Innbyggerne i Maranhao er blitt rådet til å holde seg inne om natta, sove under myggnetting og skalke alle luker i huset med bananblader og tøy. Men de fattigste, som også har de dårligste husene, har sjelden råd til slike nett.

 BLODTØRSTIG: Rabiesepidemien i Brasil gjør at vampyrflaggermusene mister sin naturlig skyhet og oppsøker mennesker. Foto: Pitt.edu
BLODTØRSTIG: Rabiesepidemien i Brasil gjør at vampyrflaggermusene mister sin naturlig skyhet og oppsøker mennesker. Foto: Pitt.edu Vis mer

Ekstra alvorlig i år

Hvert år siden 1986 har Brasil opplevd utbrudd av rabies, men ifølge landets myndigheter er situasjonen spesielt alvorlig i år. Avskogingen av Amazona tvinger tusener av flaggermus vekk fra sine naturlige hjem i regnskogen og ut til sivilisasjonen. Her lever de godt på menneskenes husdyr, noe som igjen fører til at flaggermuskullene blir store. Grottene der de holder til er nokså utilgjengelige for mennesker.

Myndighetene står nokså maktesløse i saken. Foreløpig er det eneste de kan gjøre å forsøke å forebygge bitt. Forskere jobber med en rabiesvaksine for flaggermus, som de håper kan være en alternativ løsning på sikt.


Les mer om vampyrflaggermus her
.